U Austriji zabilježen rast broja zaraženih, uvedeni novi uslovi za ulazak u zemlju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Austriji zabilježen rast broja zaraženih, uvedeni novi uslovi za ulazak u zemlju

Prema najnovijim podacima univerziteta Johns Hopkins, u Austriji je u posljednja 24 sata zabilježeno 185 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što predstavlja rast (+48%) broja novozaraženih u odnosu na dan ranije kada je zabilježeno 96 novih slučajeva.

U posljednja 24 sata, oporavilo se 290 osoba, a broj umrlih povećao se za 16.

Ukupno do sada u ovoj zemlji zabilježeno je 14.226 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj oporavljenih u ovom trenutku 7.633.

Umrlo je ukupno 384 osoba od posljedica zaraze koronavirusom.

Austrijska vlada je odlučila da će svi stranci koji od 14. aprila uđu u ovu zemlju morati pokazati dokaze da su testirani na koronavirus na engleskom, francuskom, njemačkom ili talijanskom jeziku. Test ne smije biti stariji od četiri dana, piše SchengenVisaInfo.com. Od ove odluke izuzeti su samo austrijski državljani ili osobe koje imaju prebivalište u Austriji, ali one će po povratku biti u dvosedmičnom kućnom karantinu.

Prekogranični radnici također će su osolobođeni ove odluke. Tranzit kroz Austriju je dozvoljen tokom pandemije.

Nove mjere su na snazi do kraja aprila, ali mogu biti produžene.

Austrijska vlada produžila je kontrolu na kopnenim granicama s Njemačkom, Italijom, Švicarskom i Lihtenštajnom do 27. aprila, u pokušaju da zaustavi širenje koronavirusa.

Austrija je jučer otvorila veliki broj trgovina kao dio ublažavanja mjera, a građani su to jedva dočekali. Tako su ispred prodavnica u Beču zabilježeni veliki redovi građana koji čekaju na kupovinu.

Očekuje se da će nakon jučerašnjeg koraka, uslijediti otvaranja tržnih centara i frizerskih salona, dok bi restorani s radom trebali početi od polovine maja.

Klix.ba

Danas objavljeno

Svadbe već u junu samo za vakcinisane i PCR testom

M.

Dozvoljena sva takmičenja u grupama do 30 ljudi

M.

Majka pretučene curice: Otac učenice mi je psovao majku i udario me

M.

Ostavite komentar