U Australiji uhapšen bošnjački muftija zbog pronevjere - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Australiji uhapšen bošnjački muftija zbog pronevjere

Muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji Јasmin Bekrić uhapšen je u Sidneju zbog zloupotrebe 100.000 dolara, namijenjenih u dobrotvorne svrhe, saznaju federalni mediji.

Australski mediji javljaju da je 55-godišnjak optužen nakon višemjesečne istrage o zloupotrebama sredstava koja su bila namijenjena za dobrotvornu pomoć u zapadnom dijelu Sidneja, a nakon prijave da je “vjerski lider učestvovao u lažnim aktivnostima”.

Tokom istrage policija je otkrila da je Bekrić navodno osnovao vjersko vijeće i prikupljao donacije od zajednica iz cijele Australije namijenjene dobrotvornim organizacijama u inostranstvu.

Policija je objavila fotografije hapšenja muškarca u njegovoj kući, a bh. građani koji žive u Sidneju potvrdili su da je riječ o Bekriću i njegovoj kući, u koju su upali maskirani policajci sa dugim cijevima.

Tokom pretresa zaplijenjena je dokumentacija koja se odnosi na istragu, 6.500 dolara gotovine i palicu koja će biti podvrgnuta daljnjem ispitivanju.

Uhapšeni je optužen po sedam tačaka – nelegalno sticanje finansijske koristi prevarom, tri tačke za davanje lažne izjave za sticanje koristi i posjedovanje oružja bez dozvole.

Policija sumnja da je uhapšeni još od 2009. godine pronevjerio oko 100.000 dolara dobrotvornih sredstva i lažno ih prijavljivao nadležnoj poreskoj agenciji.

Danas objavljeno

BiH pred tihim umiranjem

M.

U Srbiji preminula 63 pacijenta, virusom zaraženo 6.697 osoba

M.

Kako su nestale maske iz apoteke UKC Srpske?!

M.

Ostavite komentar