31. Oktobra 2021.

U Austinu se gradi najveće naselje na svijetu napravljeno 3D printerom

Big Portal

Dosad smo čuli da su različiti predmeti, kuće, barake i drugi objekti napravljeni pomoću 3D printera, ali u Austinu u Teksasu se gradi naselje koje će činiti 100 kuća, a koje će postati najveće na svijetu koje je napravljeno ovom tehnologijom.

Ambiciozni projekt se realizovati u saradnji Lennar Grupe koja gradi domove u SAD-u od 1954. godine te ICON-a, kompanije koja se bavi tehnologijama za konstrukciju. ICON je poznat po tome što je pomoću 3D printera izgradio cijelu ulicu kuća u Teksasu, kao i Mars Dune Alpha, objekt namijenjen astronautima koji koriste za simulaciju života na Marsu. Za ovaj projekt je ICON koristio svoju Vulcan tehnologiju printanja.

ICON za izgradnju upotrebljava materijal Lavacrete, kao i robotski sistem printanja koji printa 254 mm po sekundi, a to rezultira brzom izgradnjom. Kuće u ulici u Teksasu napravljene su za maksimalno sedam dana.

U SAD-u trenutno nedostaje pet miliona novih domova, koji se zahvaljujući novoj tehnologiji mogu napraviti brzo bez ugrožavanja kvaliteta, ljepote i održivosti.

Naselje planirano u Austinu dizajnirala je BIG-Bjarke Ingels Grupa, tim arhitekata i dizajnera koji nude savremene životne prostore. Iako se koriste neki konvencionalni građevinski materijali, pritnane kuće nude slobodu oblika, a mogu imati i zakrivljene zidove. Ovakve kuće su energetski efikasne, a osim što se brže grade od standardnih, takođe stvaraju i manje otpada.

ICON-ove kuće mogu izdržati ekstremne vremenske prilike i mogu trajati čak i duže od konvencionalnih. Naselje u Austinu je planirano za 2022. godinu, a kuće će imati fotonaponske krovove zbog kojih će biti održive i energetski samodovoljne.

Izvor: Klix

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare