U aprilu nova isporuka vakcina putem Kovaks mehanizma - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U aprilu nova isporuka vakcina putem Kovaks mehanizma

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler izjavio je da bi u aprilu trebalo da uslijedi nova isporuka vakcina za BiH putem Kovaks mehanizma, ali da niko ne može obećati da više neće biti kašnjenja, jer je na globalnom nivou prisutan nedostatak vakcina.

Satler je najavio da u aprilu počinju i isporuke vakcina putem evropske šeme.

Šef Delegacije EU smatra da u vrijeme kad se ulazi u drugu godinu borbe sa pandemijom, prioriteti političara u BiH treba da budu zdravstvo, ekonomija i približavanje EU.

  • Vidjeli smo prošle godine da su, uprkos pandemiji, vlasti mogle ostvariti napredak na nekim od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja /Evropske komisije/ – rekao je Satler za Oslobođenje, navodeći da se mora ići brže jer trenutna dinamika nije ono što EU želi.

Ističući da vidi angažman domaćih političara na realizaciji 14 zaključaka iz Mišljenja Evropske komisije, što se ogleda i u formiranju radne grupe koju čine tri stranke vladajuće koalicije SNSD, SDA i HDH, Satler je izrazio uvjerenje da su prioriteti Evropske komisije na dnevnom redu većine političkih aktera u BiH.

On je uvjeren da se u ovoj godini mogu pokrenuti promjene Izbornog zakona i Ustava BiH.

  • Ovo je godina u kojoj nema izbora i šansa za ovu zemlju. Želimo vidjeti angažman cijele zemlje, kao bi se učinila funkcionalnijom i kako bi se približila EU – rekao je Satler.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Ko su novi poslanici u Narodnoj skupštini RS

M.

Iran pogodio jak zemljotres – povrijeđeno najmanje 276 ljudi

M.

Delegati neće danas raspravljati o akcizama, sjednica otkazana

M.

Ostavite komentar