12. Decembra 2020.

U ambulanti Sveti apostol i evanđelist Luka lijekovi za najsiromašnije

Big Portal

Lepa Kecman, medicinska sestra u pravoslavnoj apoteci, rekla je za “Nezavisne” da su zbog pandemije virusa korona bili zatvoreni još od 15. marta.

“Radimo svakim radnim danom od 12 do 15 časova, kada ljudi mogu doći po besplatne lijekove. Dobili smo velike donacije ‘Merhameta’ i Udruženja građana ‘Mozaik prijateljstva’ tako da imamo velike količine lijekova na raspolaganju”, navela je Kecmanova.

Prema njenim riječima, svi lijekovi su sortirani i nije im istekao rok, kako bi svi oni kojima su oni potrebni imali mogućnost da ih dobiju.

“Dolaze nam nekad doktori i farmaceuti pa pomažu pri sortiranju. Lijekove dijelimo i u ambulanti u Šargovcu. Želja nam je da u ovoj situaciji damo što više lijekova ljudima i pomognemo im”, pojasnila je Kecmanova.

Istakla je da će ambulanta trenutno dijeliti lijekove do 15. decembra, jer ne znaju kakva će potom biti epidemiološka situacija sa virusom korona.

“Mi se nadamo da će biti bolja situacija i da ćemo nastaviti da radimo i poslije 15. decembra. Imali smo i donaciju za koju smo kupili lijekove koji se često koriste kao što su paracetamol, andol i slično i njih već dijelimo”, naglasila je Kecmanova.

Dodala je da je obavijestila sve stare pacijente koji su ranije dolazili u pravoslavnu ambulantu kako bi mogli doći po lijekove.

“Ne vjerujem da će pregledi pacijenata početi do proljeća, jer je zbog ove situacije teško i doći do doktora zato što oni sada rade i duže i više te zaista nemaju vremena da se posvete volontiranju”, kaže Kecmanova.

Sveštenik Miodrag Kopanja, koji pacijentima toplom riječi ili uz molitvu pomaže da se suoče sa bolešću, istakao je da nastavak rada pravoslavne ambulante trenutno najviše zavisi od epidemiološke situacije.

“Nama je veliki problem pronaći ljekare u ovoj situacije, jer su svi previše zauzeti i rade duple smjene. Trenutno imamo jednog ljekara i medicinsku sestru koja dijeli lijekove. Otvaranje ambulante za preglede će morati da pričeka dok ne prođe ova situacija”, naveo je Kopanja.

Pravoslavnu ambulantu “Sveti apostol i evanđelist Luka” osnovala je prije 20 godina grupa ljekara u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom, a okuplja više od 100 doktora, koji volonterski, kada se za to ukaže potreba, besplatno liječe one koji nemaju posao, zdravstveno osiguranje, niti dovoljno novca za ljekarske preglede.

NEZAVISNE NOVINE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare