13. Aprila 2021.

U akciji “Fast” uhapšeno pet lica

Big Portal

Akciju pod nazivom “Fast”, po nalogu Tužilaštva BiH, izveli policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH, uz podršku ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Kantona Sarajevo, Službe za poslove sa strancima i Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

U okviru akcije pretreseni su objekti na više lokacija.

  • Aktivnosti su realizovane u saradnji sa USKOK-om i MUP-om Hrvatske, a usmjerene su na otkivanje i krivično procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata, sa područja BiH, prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU – navedeno je u saopštenju.

Osumnjičeni organizatori su državljani Avganistana, a istragom je utvrđeno da su, djelujući kao organizovana grupa sa drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizovali, koordinisali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Avganistana, koji su u BiH došli iz pravca Srbije, te su organizovano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku.

Kooridinirana istraga institucija BiH i Hrvatske, kako se navodi, trajala je više mjeseci.

Osumnjičeni koji su uhapšeni terete se za krivična djela organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi prema Krivičnom zakonu BiH, a tokom dana biće predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

  • Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regiona i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u BiH – dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH zahvalilo je policijskim službenicima svih agencija i institucija koje su učestvovale u međunarodnoj akciji “Fast”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare