Twitter kreće u borbu protiv dezinformacija o vakcini - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Twitter kreće u borbu protiv dezinformacija o vakcini

Društvena mreža Twitter pridružila se ratu protiv dezinfomacija o vakcinaciji protiv koronavirusa i od danas će početi da briše najštetnije dezinfomacije o vakcinaciji i vakcini, a najavila je i da će tvitovi koji sadrže nepouzdane informacije biti posebno označeni.

Twiter je saopštio da se nova pravila uvode “pošto u svjetlu globalne pandemije, dezinformacije o vakcini predstavljaju značajnu i rastuću opasnost za javno zdravlje”.

“Usredsređeni smo na neutralisanje obmanjujućih informacija koje potencijalno mogu da nanesu najozbiljniju štetu zdravlju i dobrobiti ljudi. Twiter ima važnu ulogu kao mesto gde ljudi u dobroj vjeri raspravljaju i diskutuju o ključnim zdravstvenim pitanjima”, naveo je Twitter u saopštenju.

Najnovijim proširenim pravilima u borbi protiv dezinformacija, Twitter slijedi primer platformi poput Facebooka i YouTubea, koje su već ranije donijele slične odluke, prenio je portal Euraktiv Srbija.

Facebook već sprovodi politiku uklanjanja poruka sa lažnim informacijama o korona virusu koje mogu da nanesu “neizbježnu fizičku štetu”, a ranije ovog mjeseca je tu politiku proširio na postove sa tvrdnjama o vakcini koje su stručnjaci nedvosmisleno pobili, kao što su teorije zavjere, poput one o mikročipovima, ili pogrešne tvrdnje o bezbjednosti efikasnosti, sastojcima ili nuspojavama vakcine.

Međutim, i Facebook je kasnio za YouTubeom, koji je postove sa dezinformacijama o tada još potencijalnim vakcinama počeo da blokira i uklanja u oktobru. I Twitter je do sada mogao da traži od korisnika da uklone sadržaje sa lažnim ili obmanjujućim infomacijama vezanim za pandemiju kovid-19, ako su se odnosile na prirodu virusa, način njegovog širenja, efikasnost preventivnih mjera i tretmana i zvanične mjere i ograničenja.

Sada će takva politika biti proširena i na dezinfomacije o vakcinama i vakcinaciji. To se, saopštio je Twitter, odnosi na tvrdnje da je cilj vakcinacije da se ljudima nanese šteta ili da se nad njima uspostavi kontrola, izjave o vakcinama koje uključuju teorije zavjere, zvanično opovrgnute tvrdnje o nuspojavama vakcinacije, kao i tvrdnje da virus ne postoji ili da je bezopasan, a vakcina samim tim nepotrebna.

Pored toga, od 2021. godine Twitter će postavljati oznaku upozorenja uz tvitove u kojima se o vakcinaciji šire neosnovane glasine i sporne tvrdnje, ili prenose infomacije koje su djelimične ili istrgnute iz konteksta.

Takvo upozorenje imaće i link prema izvoru kompetentnih zdravstvenih informacija i prema pravilniku Twittera.

Predstavnici vodećih internetskih platformi i oglašivača potpisali su još krajem 2018. godine na inicijativu Evropske komisije Kodeks dobre prakse u suzbijanju dezinformacija. Nešto kasnije, internetski giganti, medju kojima i Google, Facebook), Twitter i Mozilla predstavili su Evropskoj komisiji planove kako namjeravaju da sprovedu kodeks protiv lažnih vijesti.

Prema tom kodeksu, Borba protiv lažnih vijesti ostala je, međutim, u najvećoj mjeri stvar samoregulacije.

Sa izbijanjem pandemije kovid-19 u EU su postali glasniji zahtjevi da se aktivnije reguliše obaveze internetskih giganata, u prvom redu američkih, a Evropska komisija je pozvala vodeće društvene medije da pojačaju napore u borbi protiv dezinformacija.

Twitter je naveo da će u borbi protiv dezinformacija koristiti kombinaciju tehnologije i ljudske kontrole. Novi pravilnik biće, kako se navodi, sprovođen u tijesnoj saradnji sa lokalnim, nacionalnim i globalnim zdravstvenim vlastima širom svijeta, uz težnju da bude dosljedan i transparentan.

Danas objavljeno

Opera pokrenula namjenski kripto pretraživač

Vanja A

Projekat Renegade ima za cilj da pojednostavi pokretanje ARM64 Windows 10/11 na Android uređajima

Vanja A

Najnovija ažuriranja Google Play Services i Play prodavnice donose nekoliko poboljšanja za vaš Android uređaj

Vanja A

Ostavite komentar