4. Aprila 2019.

Twitter blokirao lažne naloge u Izraelu zbog pro-Netanjahuovog “info terorizama”

Big Portal

Noam Rotem, jedan od autora izveštaja, rekao je sinoć da je video kako je Twitter blokirao 258 od preko 400 automatizovanih i lažnih naloga koje je njegov tim identifikovao.

Twitter nije komentarisao broj uklonjenih naloga ali je naveo da zabranjuje lažne naloge i da je “preduzeta akcija gde je kršenje uočeno” kako bi se osgurao zdrav onlajn dijalog u izborima.

Otkriće pro-Netanjahuovih naloga samo nedelju dana pred parlamentarne izbore zakazane za 9. april uzburkalo je ionako turbulentnu izbornu kampanju, komentarišu izraelski mediji.

Netanjahu je izveštaj označio “klevetom”, a njegov glavni rival Beni Ganc ga je optužio za “pokušaj krađe izbora”.

U izveštaju koji je pripremila nevladina organizacija Big bots prodžekt (Big Bots Project), a preneli su ga Njujork tajms i tiražni izraelski list Jediot ahronot, identifikovano je 154 naloga koji koriste lažna imena i identitet i još 400 naloga za koje se sumnja da su lažni.

Jediot ahronot je objavio da su neki nalozi nestali nakon objavljivanja izveštaja, a veruje se da su to učinili oni koji su ih otvorili.

Činilo se da su delovali koordinisano međusobno deleći objave i njihova aktivnost se povećala pet puta otkako su u decembru raspisani izbori.

Savez partija Plavo i belo koje prevodi Ganc, bivši komandant vojske, optužio je Netanjahua da vodi “info terorizam” i da koristi lažne vesti da utiče na izbore.

Gancov savez se obratio policiji i apelovao na istragu sumnji da Netanjahuova konzervativna partija Likud krši izborne propise.

U pismu predsedavajućem Centralnog izbornog komiteta, vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit je međutim ocenio da nema dovoljno dokaza da naloge finansira ta stranka i da širi propagadnu kršeći izborni zakon. On je naveo i da su sumnje zasnovane na izveštajima u novinama.

Netanjahu je odgovarajući na optužbe saveza partija Plavo i belo optužio političke rivale da lažu i da glasače Likuda označavaju botovima, iako nalozima rukovode osobe.

On je naveo ime jednog čoveka, Giore Ezre, menadžera za nekretnine, čije je korisničko ime “Kapetan Džordž”.

Kapetan je nedavno napisao pohvalu ekstremisti, pokojnom rabinu Meiru Kahani, i da je Gancu potrebno 50 psihijatara. Novinare je označio “smrdljivim đubretom”, između ostalog.

Jicak Hadad koji je opisan kao srce mreže i koji je delovao pod imenom “Bond” je jedan od onih korisnika koje je Twitter blokirao.

“Josi Koen” i “Moše” su dva druga profila osumnjičena da su deo mreže i takođe su blokirana.

Profil “Moše” je aktivan od početka prošle godine, a u utorak je bio na naslovnim stranama kada je otkriveno da njegova profilna slika zapravo fotografija grčkog modela Tea Teodoridisa.

Izraelski mediji navode da je potez Twittera neoubičajen i da se dešava samo kada nadzorni odbor organizacije veruje da je društvena mreža korišćena nelegalno ili na neodgovarajući način.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare