Tvorac Sputnjika ispričao najsmješniji mit o vakcini i objasnio kako liječiti one koji se razbole poslije - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Tvorac Sputnjika ispričao najsmješniji mit o vakcini i objasnio kako liječiti one koji se razbole poslije

Direktor Centra za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” Aleksandar Gincburg otkrio je kako je registrovana prva vakcina na svetu protiv virusa korona, ali i na večitu dilemu mnogih antivaksera.

“Veoma nas je zabavila informacija da su ruski hakeri Instituta Gamaleja ukrali recept za izradu leka od ‘AstraZeneke’. Posle nekog vremena Kiril Dmitrijev je rekao u šali na svom Tviteru, kada su se pojavili rezultati ‘AstraZeneke’ da je njihova vakcina 65 ili 70 procenata efikasna, da ako nas krive da smo ukrali recept, onda moramo da se ‘odužimo’ i spremni smo da predložimo drugu komponentu naše vakcine kako bismo povećali efikasnost njihove. I na sveopšte iznenađenje, ‘Astra Zeneka’ je prihvatila ponudu. Kao što se sećate, posle izvesnog vremena, u prisustvu našeg predsednika, potpisan je memorandum o saradnji sa rukovodstvom ‘AstraZeneke’. To je cela priča, započela je, rekao bih, šaljivo, a završila se ozbiljnim zajedničkim radom”, ispričao je za Gincburg za Sputnjik najsmešniji mit o ruskoj vakcini.

Na pitanje da li Sputnjik može da utiče na ljudski gen, Gincburg kaže da je odgovor nedvosmislen: ne može.

“Na genom čoveka može da utiče ono što može da se integriše u ljudski genom ili da na neki način utiče na strukturu DNK. A DNK struktura nukleinske kiseline je dobro poznata. Jasno je na koji način se na nju može uticati. Ako se preparat u ljudskom organizmu ne razmnožava, onda on nikako ne može da se integriše i da stupa u reakciju s našom nukleinskom kiselinom. Tako da ‘Sputnjik Ve’ nikako ne može da utiče ni na nukleinsku kiselinu, ni na nasleđivanje, niti na bilo koje druge stvari povezane sa promenom našeg naslednog materijala”, rekao je on.

Gincburg je objasnio i kako lečiti kovid ako se čovek i posle vakcinacije razboli.

“Po pravilu, ako se posle druge vakcinacije osoba razboli u roku od tri nedelje, kada imunitet još nije u potpunosti formiran, tada se, kao što je iskustvo pokazalo, razboli u blagom obliku. Ako se posle prve vakcinacije razboli trećeg, četvrtog ili petog dana, onda može da ima teži oblik. Zato je potrebno primenjivati čitav spektar zaštitnih mera, koje se obično primenjuju posle prve vakcinacije i tokom naredne tri nedelje posle primene druge komponente”, rekao je on.

Međutim, ako je prošlo tri nedelje posle prve vakcinacije, tada je 100-procentna garancija da čovek neće teško oboleti, čak možda neće imati ni srednji oblik. Može biti inficiran sa verovatnoćom do osam procenata. Da, osam od sto mogu biti inficirani, ali tu infekciju će faktički preboleti na nogama. Jedino što bih posavetovao ljudima koji su inficirani jeste da vode računa da ne zaraze svoje bližnje koji se nisu vakcinisali. Zato je potrebno da svi poštuju zaštitne mere, naveo je direktor Gamaleje.

Gincburg je naveo da je Rusija spremna i otvorena za saradnju sa EU, čiji eksperti dolaze 10. aprila u Moskvu, ali da pored naučne komponente tu postoje i političke i ekonomske koje su povezane sa promocijom lekova na raznim tržištima uključujući EU, zbog čega se ne zna kada će ruska vakcina stići na tržište Unije.

Danas objavljeno

Najjednostavniji načini za sušenje voća

Vanja A

Partneri u braku često se ugoje zajedno: Kako da to izbjegnete?

Vanja A

Plaćaju da pijete vino u Španiji i Portugalu, dnevnica 240 evra

Vanja A

Ostavite komentar