26. Decembra 2020.

Tvorac “Fajzerove” vakcine tvrdi: Korona je gotova!

Big Portal

Posebnu nadu za ovu tvrdnju daje mu podatak da će EMA (Evropska agencija za lekove), 6. januara doneti odluku o vakcini američke “Moderne”, pa će se na tržištu naći dovoljno vakcina za sve.

-Da bismo pandemiju korone zaustavili do zime, potrebno je da imunizujemo 60 do 70 odsto stanovnika – kaže Sahin za nemački DW.

Ipak, glavobolju zadaje nova mutacija virusa koja je prvi put primećena u Velikoj Britaniji, ali se već pojavila u više zemalja Evrope. Prema epidemiološkim podacima, taj novi soj je mnogo zarazniji, pa Britanci veruju da se zbog njega zaražava čak 70 odsto ljudi.

Sasvim logično, nameće se pitanje da li je nova mutacija virusa otporna na vakcinu?

-Još ne znamo, jer nismo uradili testove – kaže Sahin i najavljuje da će u naredne dve nedelje “Bajontek” proveriti kakav je odgovor ove mutacije na njihovu vakcinu.

-Pitate me hoće li vakcina biti efikasna protiv mutacije? Naučno gledano, velika je verovatnoća da hoće. Iako ova varijanta ima višestruke mutacije, izmenjeno je samo jedan odsto relevantnog proteina u virisu. To znači da je 99 odsto isti, a naša vakcina izaziva imuni odgovor tako što napada protein virusa s više strana – kaže Sahin.

(Blic)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare