15. Novembra 2022.

Tvoj službeni vodič za neugodna pitanja na porodičnim okupljanjima

Big Portal

Ali, ako malo razmisliš o tome kako želiš pristupiti ovim razgovorima ako do njih dođe prije vremena, i dalje možeš uživati ​​u praznicima i društvu koje dolazi s tim, a mi ti možemo pomoći. Evo našeg zvaničnog vodiča za neprijatna pitanja na porodičnim okupljanjima.

Pexels

Ne shvataj ništa lično

Moguće je da voljena osoba može potpuno nenamjerno postaviti teško pitanje, pa je ovo odlična prilika da na informativan način obrazuješ svoju porodicu i prijatelje o tvojoj trenutnoj situaciji, uvjerenjima ili snovima. Na primjer, ako neko ne razumije u potpunosti šta radiš ili kako zarađuješ novac, a postavi ti pitanje koje zvuči kao da podcjenjuje važnost tvog posla, možeš odgovoriti tako što ćeš reći nešto poput: “Hvala na pitanju, ali to nije baš to. Ja sam [unesi naziv posla] i radim na [uloga]. Volim ono što radim!” Možeš im čak pokazati uzorke svog rada ili podijeliti neke od rezultata u karijeri ostvarenih ove godine. Zapamti, tvojim voljenima je stalo do tebe i vjerovatno samo žele znati više o tome šta se dešava u tvom životu, pa će cijeniti što se otvoriš i ne ljutiš se na njih, jer ne znaju.

Ljubazno prebaci pitanja na lakše teme

Zar je gotovo nemoguće izbjeći ozbiljne teme poput politike na porodičnim okupljanjima? Ovo može biti stresno i frustrirajuće, ali zapamti, ne moraju svi biti na istoj strani i ne dolaziš na prazničnu zabavu u potrazi za svačijim odobrenjem. Ako te član porodice pita kakav je tvoj stav o određenoj temi, a ti se ili ne osjećaš ugodno da dijeliš ili uopšte ne želiš da ulaziš u razgovor, možeš reći nešto u stilu „Cijenim tvoje interesovanje za moju perspektivu, ali ne želim da ulazim u [ubaci temu] večeras. Zapravo me više zanima da znam o…” Ovo će ti pomoći da ljubazno promijeniš razgovor i razgovaraš o nečem lakšem. Možeš ih pitati o putovanju na koje su nedavno išli, njihovim planovima za novu godinu ili nečemu drugom što je lako i ne zahtijeva raspravu.

Pexels

Ne otkrivaj informacije koje ne želiš

Najbolji način da izbjegneš duboko ulazak u razgovor u kojem zapravo ne želiš da budeš je da odgovoriš na način koji ne daje mnogo informacija. Na primjer, ako te član porodice pita šta se dogodilo s tvojim bivšim partnerom, možeš dati dvosmislen odgovor poput “Nije išlo, ali tako je najbolje!” Izbjegavanjem detaljnog odgovora, štitiš se od negativnih emocija koje bi mogle doći uz određenu temu, a na kraju, pošto ne daješ nikakvu informaciju, svi će prestati pitati.PROČITAJ

Zatraži podršku unaprijed

Nema ničeg goreg od osjećaja opterećenosti na vlastitom porodičnom okupljanju. Pokušaj zadržati pomoćnika u blizini kako bi preusmjerio razgovor. Imaš li brata ili sestru ili rođaka na kojeg možeš računati? Možeš li zamoliti svoju mamu prije zabave da ti pomogne da određene teme tvog života držite van granica? Pripremi ih unaprijed tako što ćeš reći nešto poput „Imam osjećaj da bi se [ubaci temu] moglo pojaviti. Ako se pojavi, možete li biti tu da mi pomognete [preusmjerite razgovor ili me podržite u njemu]?”

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare