Tvit Trampa: Obećavam, ovo neću uraditi Grenlandu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tvit Trampa: Obećavam, ovo neću uraditi Grenlandu

Ideja kupovine Grenlanda ponovo je u fokusu pažnje američkog predsednika Donalda Trampa koji se, ovog puta, našalio na tu temu.

Naime, Tramp je na svom nalogu na Tviteru objavio fotografiju kako Grenland neće izgledati ako bude prodat SAD. Reč je o montiranoj fotografiji malog, tipičnog sela na Grenlandu, sa drvenim kućama, iza kojih se uzdiže ogromna Trampova kula.

“Obećavam da ovo neću uraditi Grenlandu”, napisao je Tramp.

Tramp je pre dva dana, komentarišući ideju o kupovini Grenlanda od Danske, rekao da to nije prioritet njegove administracije, ali da je “strateški interesantno”. Tramp je novinarima rekao da je ta tema iskrsla u razgovoru u njegovoj administraciji. “Ta ideja se pojavila i…strateški je interesantna”, kazao je Tramp, preneo je Rojters.

Američki predsednik je naveo da Grenland predstavlja ekonomski teret za Dansku koja, kako kaže, zbog toga gubi skoro 700 miliona dolara godišnje, naveo je AP. Prethodno je ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou potvrdio da Tramp “želi da razmotri” kupovinu Grenlanda, iako su sa tog ostrva poručili da nisu na prodaju.

Potom se oglasila danska premijerka Mete Frederiksen poručivši da Grenlad nije na prodaju, a da je ideja da se proda SAD apsurdna. “Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski. Grenland pripada Grenlandu. Iskreno se nadam da nisu mislili ozbiljno”, rekla je premijerka Frederiksen za list Sermitsijak tokom posete Grenlandu, koji je u sastavu Kraljevine Danske.

Tramp stiže u posetu Kopenhagenu početkom narednog meseca, kada bi trebalo da s premijerkom Danske Mete Frederiksen i premijerom Grenlanda Kimom Kilsenom razgovara o Arktiku. Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske, površine 2.166.086 kvadratnih kilometara.

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar