"Tužni zaključak EP - Rusija više nije strateški partner EU" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Tužni zaključak EP – Rusija više nije strateški partner EU”

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta pozvao je EU na temeljnu reviziju odnosa sa Rusijom.

Odbor je naglasio da je u Ruskoj Federaciji došlo do opšteg nazadovanja poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, demokratskih principa i vladavine prava.

Spoljnoolitički odbor EP razgovarao je danas o društveno-političkoj situaciji u Ruskoj Federaciji sa predstavnicima ruske opozicije i NGO, među kojima je bio i jedan od lidera ruske političke opozicije, Aleksej Navaljni.

Potpredsednik Spoljnopolitičkog odbora EP, Urmas Paet, ocenio je da nedavni pokušaj trovanja Alekseja Navaljnog ”nije ni prvi ni poslednji napad na predstavnike političke opozicije u Rusiji”, uključujući i novinare i uzunjivače, i da se desio u trenutku ”opšteg nazadovanja poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, demokratskih principa i vladavine prava u Rusiji.”

”Ovakve akcije u kombinaciji sa ruskim agresivnim delovanjem protiv suseda dovode Evropski parlament do tužnog zaključka da se Rusija ne može više da smatrati strateškim partnerom EU”, kaže Paet.

U video uključenju u debatu, Aleksej Navaljni pozvao je EU da formira ”novu strategiju” prema Ruskoj Federaciji, ocenivši da je u Rusiji trenutno na vlasti ” grupa kriminalca”.

”Osnove novog pristupa EU Rusiji, prema mom mišljenju, bi trebalo da budu jasno podeljene na toplu podršku ruskom narodu i odnos prema ruskoj državi koju treba tretirati kao grupu kriminalaca koji su privremeno na vlasti”, zaključio je Navaljni.

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar