Tužna životna priča majke Ilona Maska; "On je grozno ljudsko biće" - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Tužna životna priča majke Ilona Maska; “On je grozno ljudsko biće”

Priča Maje Mask ukratko je sledeća: rođena je u Kanadi, odrasla u Pretoriji sa neobičnim, avanturističkim roditeljima, a manekenstvom se bavila od svoje 15-te godine.

Udala se mlada i rodila troje dece, Ilona, Kimbalu i Tosku, u razmaku od samo tri godine.

Pobegla je od supruga jer ju je fizički i psihički zlostavljao, kada je imala 31 godinu. Nekoliko puta u životu krenula je ispočetka. Danas je doktorirala kao dijetetičarka. Još uvek je model.

Maja Mask, majka je troje dece koju je sama odgajila, a jedno od te dece je Ilon Mask, osnivač ili suosnivač “SpaceKs-a”, “Tesla INC”, “Neuralinka”, čovek koji planira da živi na Marsu.

Objavila je knjigu “Žena sa planom. Saveti za život pun lepote, avanture i uspeha”, koja, kako i ona sama kaže, ima dosta elemenata literature o samopomoći, iako nije unapred razmišljala da će se njena knjiga svrstati u tu vrstu literature.

Deca i agenti su joj savetovali da piše o svom životu i bitkama sa kojima se nosila, a ideja joj se nije u početku dopala, ali nakon izdavanja knjige videla je koliko su se ljudi poistovetili sa njenom životnom pričom.

Otac Maje Mask je bio veliki ljubitelj aviona iako je po struci bio kiropraktičar i time se profesionalno bavio, njena majka je međutim bila plesačica i imala je svoju školu. Dve godine nakon kupovine farmerskog imanja u Južnoafičkoj Republici, odlučuju da se iz Kande tamo i presele.

Tu počinje njena velika borba sa stranim jezikom, učenjem i osnovnom korespodencijom sa meštanima. Njeni roditelji su bili avanturisti i onda su zajedno sa njima vodili i svu svoju decu. Maja je tokom pustolovina sa roditeljima spavala po štalama, pustinjama i kaže nije osećala da bi išta moglo da krene po zlu.

Ali njene tinejdžerske godine nisu bile lake, morala je da polaže ispite na drugom jeziku u školi, dečko ju je varao, varirala je u težini, a mogla je da dostigne više od devedeset kilograma.

Kod oca Ilona Maska, privukla ju je činjenica da je bio jedan od retkih koji je bio bolji od nje u matematici i prirodnim naukama. Međutim njihova veza je bila turbulentna i sastojala se iz konstantnih raskida i pomirenja.

Udala se za njega u trenutku kada, prepričava u knjizi, nije imala samopouzdanja, između ostalog i zato što se dosta udebljala.

Irol Mask, njen muž, za koga se pričalo da ima vrlo visok IQ, ali užasan karakter. Kasnije je i sam Ilon govorio o svom ocu u negativnom kontekstu, pa je za časopis “Rolling Stone” rekao da je bio “grozno ljudsko biće”.

Pre nekoliko godina bio je i u mnogim tabloidima jer je napravio dete poćerki koja je od njega mlađa 43 godine.

Maja Mask je Irolu rodila je troje dece. Bio je agresivan, tukao ju je, vrhunac je bio kad ju je tukao javno pred prijateljima. Trebalo joj je devet godina da se izvuče iz tog pakla, kako je opisuje, bili su venčani od 1970. do 1979. godine.

Bio je surov i kada je krajem juna rodila njegovo prvo dete, danas svetski poznatog sina Ilona, kako opisuje u knjizi:

“Neposredno pre nego što se Ilon rodio, bojio je svoj avion i ja sam mu pomagala, svaki put kada bih dobila trud ja sam usporavala svoj rad.Tada bi rekao: “Ne moraš da usporavaš zbog porođaja. Nije hteo da me odvede u bolnicu dok porođaj nije počeo da se dešava”, izjavila je ona za Jutarnji List.

Mučenje se nastavilo, suprug ju je tukao i pred decom, a ona je osećala obavezu prema porodici. Veza u kojoj je Maja bila sa Irolom je od početka bila toksična, pa kako ona tvrdi nije sasvim shvatala šta joj se zapravo događa, niti je znala gde bi otišla, trudila se i da bude verna svom mužu.

Uspela je, tada, kao samohrana majka sa troje male dece. A kada su je profesionalno angažovali u modelingu, unajmila je dadilju. Dešavalo se i da deca sede u prvom redu sa knjigama dok je ona šetala.

Način na koji je odgajala svoju decu, a svo troje su danas uspešni u svojim karijerama, mogao bi biti zanimljiv roditeljima koji smatraju da decu treba gurati, nadgledati, podstičući ih na taj način na učenje.

Opisuje da decu nije kritikovala ili tretirala kao bebe, nije proveravala njihove zadatke jer je smatrala da je to njihova odgovornost, nije im govorila šta da uče, oni su sami donosili odluke. Svi su se prijavili za fakultete po svom izboru i dobili stipendije i studentske kredite, ona nije ni videla prijave.

I dok su studirali, živeli su u skromnim uslovima.

Knjiga takođe opisuje preseljenje Ilona Maska u Toronto kada je imao samo 17 godina. Zatim, dok su se braća Elon i Kimbal Mask preselili u Silicijumsku dolinu kako bi pokušali da osnuju prvu tehnološku kompaniju na samom početku internet tehnologija.

Danas objavljeno

Nakon 20 godina od razvoda Nikol Kidman progovorila na ovu temu

V.R.

Vjerovali ili ne: Kriptovalutama sada trguje i – hrčak, a već ima impresivne rezultate

V.R.

Strašni detalji iz života Britni Spirs: Otac joj kontrolisao čak i SMS poruke

V.R.

Ostavite komentar