13. Oktobra 2021.

Tužiteljka Matijaš nam je rekla “Opet ovi kriminalci”

Big Portal

Hapšenja, udarci, uvrede, prijetnje – sve to od 2018. godine proživljavaju članovi grupe građana “Pravda za Davida”. Istina o smrti njegovog sina, kaže Davor Dragičević, krije se već tri godine. Do kraja mjeseca on se, poručuje, vraća u BiH kako bi nastavio svoju borbu.

“Javno pozivam Dragana Lukača i odmetnuti ”zločinački” MUP RS prilikom mog ulaska u Banjaluku, u entitet da me uhapse. U protivnom, ako to ne urade, to će biti još jedan dokaz da su oni ti koji su učestvovali u otmici, mučenju i ubistvu moga sina Davida”, rekao je Davor Dragičević za N1.

Od institucija Bosne i Hercegovine očekuje da se do kraja godine provede postupak i utvrdi istina o smrti Davida Dragičevića. Grupa građana ”Pravda za Davida” zahtijeva da se istraži ko je, kako kažu, smislio naknadne priče kako bi opravdao ubistvo. Tokom svoje borbe doživjeli su mnoge teške momente, a protiv tužitelja su pokrenuli nekoliko postupaka. Onaj protiv tužiteljice Slavice Matijaš, koja ih je prema njihovim navodima nazvala ”kriminalcima”, je u toku.

Riječi tužiteljice Matijaš komentarisali su za N1 članovi grupe građana “Pravda za Davida”.

“Ta tužiteljka se također danas pojavila pred sudom. Bili smo oči u oči. Ona ostaje pri tome da to nije rekla, njen branitelj je čak rekao: kako vi znate da je to rekla vama, a ne novinarima?! To znači da je uredu da novinarima kaže ”opet ovi kriminalci”? To je zaista nečuveno”, rekao je Ozren Perduv iz grupe “Pravde za Davida.”

Očekuju sankcije, no plaše se da neće biti rigorozne nego simbolične.

“Najblaža sankcija je javna opomena i oduzimanje od plate… to nije adekvatno. Očekivali smo da se ta tužiteljica izvini, ali ništa od toga. Ta sankcija će proći koja će se desiti bit će 10% od plate recimo i ništa onda… ona će nastaviti da bude takva kakva je bila prema nama”, naveo je Perduv.

Takve uvrede za njih su, kažu, postale uobičajena pojava. A samo traže istinu i pravdu – David je to zaslužio, poručuju.

“Najteže smo momente proživljavali u policijskim stanicama. Također ispred Tužilaštva, evo tužiteljica nas naziva ”kriminalcima” nismo ni znali da je tužiteljica. Doživljavali smo razne prozivke da smo teroristi, rušitelji Republike Srpske. Naravno, to nije tačno, jasno jer već tri godine vodimo borbu za istinu i pravdu. Pravdu za Davida. Nakon što tu pravdu dobijemo ništa više nećemo tražiti”, navela je Sofija Grmuša iz grupe “Pravda za Davida”.

Brojni protesti, medijski natpisi i insistiranje na istini nije dalo rezultat, kažu ogorčeni građani. Sistem u entitetu RS ne želi, objašnjavaju, osvijetliti do kraja ovaj slučaj. Sada je sve na institucijama BiH. Pravdu oni pak, odlučno poručuju, nikada neće prestati tražiti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare