Tužiocu Begiću tri godine zatvora zbog trgovine uticajem - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Tužiocu Begiću tri godine zatvora zbog trgovine uticajem

Opštinski sud Sarajevo osudio je tužioca Idriza Begića na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem.

Begić je proglašen krivim što je, od sredine oktobra do 2. decembra 2016. godine, od optuženog za šumsku krađu Mevludina Hadžića zahtijevao i primio novac preko posrednika Salkana Džakulića u iznosu od 2.800 evra, nakon što ga je preko posrednika uvjerio da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora, prenosi “Detektor.ba”.

Posredniku je, kako se navodi u presudi, rekao da optuženi za šumsku krađu sklopi sporazum o priznanju krivice koji će Opštinski sud u Cazinu prihvatiti, ili da prizna krivicu, za šta će biti uslovno osuđen, a da će on izdejstvovati kod postupajućeg tužioca da ne izjavi žalbu, kako bi presuda postala pravomoćna.

Begiću će u izrečenu kaznu zatvora biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 2. decembra 2016. do 12. januara 2017. godine, od njega su oduzeti mobilni telefon i računarska jedinica, kao i imovinska korist u iznosu od 2.800 evra, dok je oslobođen plaćanja troškova sudskog postupka.

Sudija Ajla Papović-Mujan je u kratkom obrazloženju presude rekla da je Sud cijenio iskaze saslušanih svjedoka koji su saglasni sa izvedenim materijalnim dokazima iz kojih proizlaze radnje navedene u optužnici.

“Sud je utvrdio da je zaprimio nagradu u novcu koji mu je sukcesivno donosio Salkan Džakulić”, rekla je sudija Papović i navela da je utvrđeno da je Begiću posrednik najprije predao iznos od 1.000 evra 1. novembra 2016. godine.

U daljnjem obrazloženju odluke je rekla da je Hadžić negirao krivicu, nakon čega je optuženi pozvao sudiju i interesovao se kod koga je predmet, a kada mu je rečeno da je kod drugog sudije, Džakulića je obavijestio da će s njom “srediti”, i da će takođe “srediti” da se Tužilaštvo ne žali, te su dogovorili da mu posrednik preda ostatak novca, što je 2. decembra 2016. i učinio.

Sudija je navela da su cijenjene otežavajuće i olakšavajuće okolnosti, da optuženi ranije nije bio osuđivan, ali i stepen krivice te okolnosti pod kojima je djelo počinjeno.

“U potpunosti je bio svjestan svojih radnji, naročito ako se u vidu ima činjenica da je postupao u funkciji tužioca”, rekla je sudija Papović-Mujan i dodala:

“Od tužioca se očekuje da goni počinitelje krivičnog djela, a svojim radnjama je narušio ugled pravosudne zajednice”.

Prema njenim riječima, izrečenom kaznom od tri godine će se postići prevencija, te je podsjetila da je za ovo djelo zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Kantonalnom sudu u Sarajevu.

NN

Danas objavljeno

Identifikovan i indijski soj virusa korona

M.

Most na Savi u S. Rači biće dug 1.310 metara

M.

Ukrajinska vojska dopremila vojnu tehniku

M.

Ostavite komentar