18. Februara 2020.

Tužilaštvo traži strožiju kaznu za Čolića, odbrana ukidanje presude

Big Portal

Istovremeno advokat optuženog Gordan Jovišević od drugostepenog suda zatražio je ili da u potpunosti oslobodi Čolića krivice ili da ukine prvostepenu presudu, vrati predmet na novo suđenje i optuženog pusti da se brani sa slobode.

Republički javni tužilac Branko Mitrović obrazlažući žalbu Tužilaštva na prvostepenu presudu izjavio je da Okružni sud u Banjaluci nije jasno obrazložio zašto je optuženog Čolića osudio na kaznu ispod zakonskog minimuma.

– Olakšavajuća okolnost jeste neosuđivanost, ali ne može se primenjivati za osobu koja ima tek 30 godina života, već nekoga ko je veći dio svog života živio u skladu sa zakonom, odnosno osobu sa više od 50 godina koja počini prvo krivično djelo. Da bi se izrekla kazna ispod zakonskog minimum mora postojati zbir olakšavajućih okolnosti – objasnio je Mitrović.

Dodaje kako Okružni sud u Banjaluci kao otežavajuće okolnosti nije cijenio činjenicu da je optuženi Čolić poznavao borilačke vještine, te koristio teleskopsku palicu prilikom pokušaja ubistva novinara Kovačevića.

– Tužilaštvo zbog svega navedenog traži da se prvostepena presuda preinači i optuženi Marko Čolić kazni strožijom kaznom – zaključio je tužilac Mitrović.

Za advokata Gordana Joviševića policija je tokom istrage napravila čitav niz propusta pa su dokazi prikupljeni na nezakonit način, a radilo se i o bitnim povredama odredaba krivičnog postupka.

– Optuženom Čoliću sudila je sudija koja nije mogla da vrši dužnost člana sudskog vijeća, jer je učestvovala u postupcima žalbe na produženje pritvora optuženom – podsetio je Jovišević.
Dodao je i da je pored navedenog bio i čitav niz drugih povreda odredaba krivičnog postupka među kojima su i nezakonito pribavljeni dokazi, odnosno nepostojanje kriminalističko- tehničkog izveštaja o uviđaju i spornom pronalasku teleskopske palice dan nakon izvršenja krivičnog dela, na kojima je pronađeno više DNK tragova pored onog optuženog Čolića.

Marko Čolić osuđen je u julu prošle godine u Okružnom sudu u Banjaluci na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

Čolić je osuđen jer je sa Nedeljkom Dukićem (28) iz Kneževa, koji se u međuvremenu predao i nalazi se u pritvoru, Kovačevića brutalno pretukao metalnom palicom 26. avgusta 2018. godine u banjalučkom naselju Obilićevo.

Sudija Branimir Jukić je obrazlažući presudu izjavio da se za ubistvo može izreći najmanja kazna od pet godina, a za pokušaj ubistva i manja.

– Zbog toga smo cijenili da je kazna od četiri godine dovoljna. Sud je cenio što je zbog ovog napada bilo uznemirena javnost, građani nisu smeli izlaziti u grad – rekao je Jukić.

On je pojasnio da je tužilaštvo dokazalo krivicu i da sud nije moga poverovati u izjavu od njegove supruge, kao ni u njegovu jer su date da se izbjegne kazna.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare