Tužilaštvo traži strožiju kaznu za Čolića, odbrana ukidanje presude - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Tužilaštvo traži strožiju kaznu za Čolića, odbrana ukidanje presude

Republičko javno tužilaštvo zatražilo je danas od Vrhovnog suda RS da se Marko Čolić osudi na strožiju kaznu od četiri godine zatvora koliko je osuđen prvostepenom presudom za pokušaj ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

Istovremeno advokat optuženog Gordan Jovišević od drugostepenog suda zatražio je ili da u potpunosti oslobodi Čolića krivice ili da ukine prvostepenu presudu, vrati predmet na novo suđenje i optuženog pusti da se brani sa slobode.

Republički javni tužilac Branko Mitrović obrazlažući žalbu Tužilaštva na prvostepenu presudu izjavio je da Okružni sud u Banjaluci nije jasno obrazložio zašto je optuženog Čolića osudio na kaznu ispod zakonskog minimuma.

– Olakšavajuća okolnost jeste neosuđivanost, ali ne može se primenjivati za osobu koja ima tek 30 godina života, već nekoga ko je veći dio svog života živio u skladu sa zakonom, odnosno osobu sa više od 50 godina koja počini prvo krivično djelo. Da bi se izrekla kazna ispod zakonskog minimum mora postojati zbir olakšavajućih okolnosti – objasnio je Mitrović.

Dodaje kako Okružni sud u Banjaluci kao otežavajuće okolnosti nije cijenio činjenicu da je optuženi Čolić poznavao borilačke vještine, te koristio teleskopsku palicu prilikom pokušaja ubistva novinara Kovačevića.

– Tužilaštvo zbog svega navedenog traži da se prvostepena presuda preinači i optuženi Marko Čolić kazni strožijom kaznom – zaključio je tužilac Mitrović.

Za advokata Gordana Joviševića policija je tokom istrage napravila čitav niz propusta pa su dokazi prikupljeni na nezakonit način, a radilo se i o bitnim povredama odredaba krivičnog postupka.

– Optuženom Čoliću sudila je sudija koja nije mogla da vrši dužnost člana sudskog vijeća, jer je učestvovala u postupcima žalbe na produženje pritvora optuženom – podsetio je Jovišević.
Dodao je i da je pored navedenog bio i čitav niz drugih povreda odredaba krivičnog postupka među kojima su i nezakonito pribavljeni dokazi, odnosno nepostojanje kriminalističko- tehničkog izveštaja o uviđaju i spornom pronalasku teleskopske palice dan nakon izvršenja krivičnog dela, na kojima je pronađeno više DNK tragova pored onog optuženog Čolića.

Marko Čolić osuđen je u julu prošle godine u Okružnom sudu u Banjaluci na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

Čolić je osuđen jer je sa Nedeljkom Dukićem (28) iz Kneževa, koji se u međuvremenu predao i nalazi se u pritvoru, Kovačevića brutalno pretukao metalnom palicom 26. avgusta 2018. godine u banjalučkom naselju Obilićevo.

Sudija Branimir Jukić je obrazlažući presudu izjavio da se za ubistvo može izreći najmanja kazna od pet godina, a za pokušaj ubistva i manja.

– Zbog toga smo cijenili da je kazna od četiri godine dovoljna. Sud je cenio što je zbog ovog napada bilo uznemirena javnost, građani nisu smeli izlaziti u grad – rekao je Jukić.

On je pojasnio da je tužilaštvo dokazalo krivicu i da sud nije moga poverovati u izjavu od njegove supruge, kao ni u njegovu jer su date da se izbjegne kazna.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Uhapšeni pokušao da ubistvo Đokića smjesti sinovima

M.

Nevrijeme širom Evrope, četvoro stradalo u Poljskoj

M.

Protest u Rimu koji je rasplakao i oduševio prisutne

M.

Ostavite komentar