Tužilaštvo tereti krim-tehničare u predmetu "David Dragičević" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Tužilaštvo tereti krim-tehničare u predmetu “David Dragičević”

Kriminalistički tehničari Policijske uprave Banjaluka, Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak, svjesno i namjerno su u cilju sprečavanja dokazivanja tragova bacili bokserice pokojnog Davida Dragičevića u smeće, navodi se u dokumentaciji Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koja je priložena uz optužnicu.

Tužilaštvo objašnjava da namjeru dokazuje time što su optuženi s dugogodišnjim radnim iskustvom na poslovima kriminalističke tehnike, kojima nije mogla biti nepoznata činjenica da se svi tragovi i predmeti pronađeni na licu mjesta, a koji mogu poslužiti kao dokaz, moraju pravilno fiksirati, obraditi i upakovati i u slučaju potrebe, dostaviti na vještačenje, a posebno ako se radi o odjevnim predmetima oštećenog.

– Imajući u vidu da su kriminalistički tehničari, i pored pravila o njihovom postupanju i uzimajući u obzir iskustvo koje imaju, veoma važan komad odjeće oštećenog Davida Dragičevića, na kojem su se eventualno nalazili tragovi važni za krivični postupak, bacili u smeće, nesumnjivo se zaključuje da su to svjesno uradili kako bi prikrili te tragove – navodi se u dokumentaciji banjalučkog tužilaštva.

Na zaključak da su Marijanac i Bošnjak svjesno i namjerno bacili bokserice u smeće, prema mišljenju tužilaštva, ukazuje i to da pomenuti odjevni predmet nisu uopšte evidentirali u svoj kriminalističko-tehnički izvještaj, u koji su unijeli sve ostale odjevne predmete.

Konstatovano je i da su kriminalistički tehničari uredno fotografisali sve ostale predmete izuzev bokserica.

– Izbjegavajući unošenje navedenog odjevnog predmeta u kriminalističko-tehnički izvještaj i izbjegavajući fotografisanje ovog odjevnog predmeta pojedinačno, na način kako je to urađeno sa svim ostalim odjevnim predmetima, osumnjičeni su iskazali jasnu namjeru da sakriju činjenice da su bokserice skinute s pokojnog Davida Dragičevića svjesno uklonili s ciljem sprečavanja dokazivanja – zaključuje banjalučko tužilaštvo.

Suđenje Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku zakazano je za 21. april ove godine.

Prema optužnici, Marijanac i Bošnjak bacili su bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije tijela ubijenog mladića, prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno u prostoriju za sušenje predmeta.

– Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo “sprečavanje dokazivanja” – navodi se u optužnici.

Optužnica protiv krim-tehničara podignuta je u septembru 2018. godine, a optuženi su se o krivici izjasnili u decembru 2018, odnosno januaru 2019. godine.

Iz iskaza optuženih kriminalističkih tehničara tokom istrage moglo se jasno vidjeti da je nestanku mogućeg krunskog dokaza prethodila rasprava između Marijanca i Bošnjaka s jedne, te inspektora Siniše Kojdića s druge strane, a koji nije obuhvaćen optužnicom.

Tokom saslušanja u istrazi su prebacivali odgovornost s jednih na druge, pa su tehničari navodili da je inspektor bio taj koji je rekao da donji veš ne treba i da se baci, ali je ostalo nejasno ko je na kraju bacio materijalni dokaz.

Inspektor Kojdić je kao svjedok pred tužiocima izjavio da se ne može sjetiti šta je pričao dok je boravio s kriminalističkim tehničarima u prostoriji za sušenje dokaza, ali je zato bio siguran da tehničarima nije rekao da bace bilo šta od predmeta.

Marijanac se pred tužiocima prisjetio da je bila neka rasprava oko bokserica, te da je u jednom trenutku inspektor Kojdić izjavio: “Je..š gaće”. Marijanac se međutim, nije sjetio da li je Kojdić rekao da ih baci, ali je negirao da je on lično bacio bokserice, te da nije vidio ko je to uradio. Zoran Bošnjak je pred tužiocima potvrdio da je prisustvovao obdukciji Davida Dragičevića, te da je bio prisutan i kada je Marijanac pakovao odjeću skinutu sa beživotnog tijela. Bošnjak je negirao da je bacio gaće u otpad, jer je “Marijanac bio taj koji je čistio prostoriju”.

Srpskainfo saznaje da će odbrana optuženih kriminalističkih tehničara Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka kao svjedoke predložiti ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača i bivšeg glavnog tužioca OJT Banjaluka Želimira Lepira.

Posebno će biti zanimljivo svjedočenje Lepira, koji je još ranije u izjavama navodio kako nestale bokserice nisu bile ni bitne u konkretnom slučaju!

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar