Tužilaštvo odlučuje o namjeri prodavanja neispravne hrane - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Tužilaštvo odlučuje o namjeri prodavanja neispravne hrane

Inspektorat Republike Srpske poslao je informaciju tužilaštvu o utvrđenim nepravilnostima u skladištu uvoznika hrane u Banjaluci „MIK company“ radi eventualnog preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

Inspektori su, između ostalog, u skladišTu našli proizvode sa prelijepljenim rokovima, zbog čega će tužilac donijeti odluku da li je bila namjera ovog distibutera da robu sa isteklim rokom trajanja plasira na tržište. To bi bilo okvalifikovano kao krivično djelo.

Istovremeno, kako saznajemo, u praksi je gotovo nemoguće da inspektori kontrolišu trgovine sa proizvodima koje zastupa „MIK company“, jer ovo preduzeće nije ekskluzivni distributer proizvoda koje uvozi. Očekuje se, prije svega, reakcija proizvođača koji svoje proizvode na naše tržište plasiraju preko ove firme.

Podsjećamo, Republička inspekcija za hranu je kod subjekta ”MIК Company” d.o.o. Mostar – podružnica Banjaluka zatekla preko 4.646 kilograma hrane sa isteklim rokom upotrebe, kao i materijalne dokaze koji osnovano upućuju da su predeklarisali i mijenjali rok trajanja hrane.

U okviru kontrola skladišta ovog uvoznika hrane, sanitarno-tehnički i higijenski uslovi objekta nisu bili na zadovoljavajućem nivou. Hrana u oštećenoj ambalaži, koja je vraćena od kupaca, nalazila se pored robe koja je u roku trajanja, a roba isteklog roka upotrebe nalazi se u cijelom objektu na paletama, zajedno složena s hranom namijenjenom za dalji promet.

Pronađene su odlijepljene deklaracije – naljepnice, odštampane deklaracije – naljepnice u rolni, naljepnice sa otisnutim rokom upotrebe na papirnim folijama A4, aceton, razrjeđivač, skalpeli, rukavice, industrijski fen – fen za vrući vazduh i ostali pribor za koji se sumnja da je korišten za brisanje rokova s artikala. Takođe, pregledom robe pronađeni su proizvodi sa već prelijepljenim rokovima.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar