16. Augusta 2022.

Tužilaštvo ne želi da objavi; “Bilo bi nepopravljivo štetno”

Big Portal

Ministarstvo želi da izjavu pod zakletvom, sudski dokument koji sadrži dokaze potrebne za dobijanje naloga, zadrži u tajnosti, prenosi BBC.

Tužioci su saopštili da bi takav potez „naneo značajnu i nepopravljivu štetu ovoj krivičnoj istrazi koja je u toku”.

„Ako se obelodani, izjava pod zakletvom će poslužiti kao putokaz za tekuću istragu vlade, pružajući konkretne detalje o njenom pravcu i verovatnom toku, na način koji će vrlo verovatno ugroziti buduće istražne korake“, napisali su u sudskom podnesku, navodi BBC.

Takođe su rekli da izjava pod zakletvom mora ostati zapečaćena jer istraga uključuje “visoko poverljive materijale”.

Agenti FBI-a su pretražili Trampovo imanje u Palm biču na Floridi, Mar-a-Lago, da bi otkrili da li je bivši predsednik nezakonito postupao sa državnim spisima kada je napustio funkciju.

Tramp je pod federalnom istragom zbog mogućeg kršenja Zakona o špijunaži, koji čini nezakonitim špijuniranje u korist druge zemlje ili pogrešno rukovanje američkim odbrambenim informacijama, uključujući njihovo deljenje sa ljudima koji nisu ovlašćeni da ih prime, stoji u nalogu za pretres koji je u petak objavljen.

Agenti FBI-a koji su prošle nedelje pretresli kuću bivšeg predsednika SAD u Mar-a-Lagu na Floridi uzeli su 11 kompleta poverljivih dokumenata, uključujući neke označene kao strogo poverljive, saopštilo je prošle nedelje američko Ministarstvo pravde, istovremeno obelodanjujući da postoji verovatan razlog da veruju da je Tramp prekršio Zakon o špijunaži.

Tramp je u ponedeljak saopštio da mu je FBI oduzeo tri pasoša tokom pretresa ,korak koji se obično preduzima samo ako istražitelji smatraju da postoji rizik od bekstva, navodi BBC.

I Ðulijalini meta u krivičnoj istrazi protiv Trampa
Zašto su mu upali u kuću?

Advokatima Rudija Ðulijanija, licnog advokata bivšeg predsednika Donalda Trampa koji mu je pomogao u osporavanju izbornih rezultata 2020. godine, rečeno je da je Ðulijani meta u krivicnoj istrazi koja ispituje pokušaje Trampa i njegovih saveznika da ponište izbore, objavio je Njujork tajms.

Ðulijani je trebalo da se pojavi sutra pred porotom koja istražuje slučaj, nakon što mu je sudija naložio da se povinuje sudskom pozivu, prenosi Rojters.

Njegov advokat Robert Kostelo rekao je da su ga tužioci iz kancelarije okružnog tužioca okruga Fulton u Džordžiji, koja nadgleda istragu, obavestili da je Ðulijani meta.

Kostelo je komentarisao da se tužioci “varaju ako očekuju da će Ðulijani govoriti o razgovorima sa Trampom”, preneo je Tajms, sugerišeći mogućnost da bi Ðulijani mogao da iskoristi privilegiju poverljivosti između advokata i klijenta i da odbije da odgovara na pitanja o njegovim privatnim poslovima sa Trampom.

Rojters podseća da se Ðulijani pojavio pred državnim zakonodavcima u decembru 2020. ponavljajući teorije zavere o ukradenim glasačkim listićima i pozivajući ih da ne potvrde pobedu demokratskog predsednika Džozefa Bajdena.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare