Tužilaštvo insistira da suđenje pripadnicima tzv. OVK počne u septembru - BIGportal.ba
Region Vijesti

Tužilaštvo insistira da suđenje pripadnicima tzv. OVK počne u septembru

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu ponovilo je zahtjev da u septembru počne suđenje četvorici članova Glavnog štaba terorističke OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Јakupu Krasnićiju.

Tužilaštvo je ponovilo zahtjev podneskom upućenim pretpretresnom sudiji u vezi sa predstojećom trećom statusnom konferencijom u sudskom postupka protiv Tačija i drugih.

Prema navodima Tužilaštva, propisani raspored omogućava višemjesečnu pripremu odbrane i preliminarnu istragu u jasno definisanom slučaju, uz istovremeno prepoznavanje osnovnih interesa žrtava i svjedoka i pravde, u smanjenju rizika od upada i zastrašivanja koji su svojstveni dugom suđenju.

  • Međutim, odbrana je više puta pokušala da okarakteriše vremenski okvir kao pokušaj podrivanja poštenog suđenja, tvrdeći da suđenje ne može da počne najmanje 18 mjeseci od početka 2021, a vjerovatno ni duže – dodaje se u dopisu sudiji, prenose mediji u Prištini.

Treća statusna konferencija o napretku sudskog postupka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija, Јakupa Krasnićija u Hagu trebalo bi da bude održana u četvrtak od 11.00 časova.

Četvorica članova Glavnog štaba terorističke OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Јakup Krasnići i Redžep Seljimi optuženi su za ratne zločine među kojima i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca katolika, političkih protivnika i protivnika terorističke OVK.

Optuženi su po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu. Sva četvorica nalaze se na jednoj optužnici.

Danas objavljeno

BiH pred tihim umiranjem

M.

U Srbiji preminula 63 pacijenta, virusom zaraženo 6.697 osoba

M.

Kako su nestale maske iz apoteke UKC Srpske?!

M.

Ostavite komentar