Tužilaštvo dokazivalo da su svjesno nabavljeni neodgovarajući respiratori - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Tužilaštvo dokazivalo da su svjesno nabavljeni neodgovarajući respiratori

Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebu položaja, Tužilaštvo BiH uložilo je materijalne dokaze koji pokazuju da je došlo do nabavke druge vrste respiratora u odnosu na prvobitno ugovorenu.

Na današnjem ročištu objavljen je SMS izvjesnog Edvina Kučukovića, kojim je upozorio na to da kupljeni respiratori mogu biti opasni po život pacijenta.

Prema navodima Tužilaštva BiH, predočeni su dokazi koji se odnose na zaključak ugovora o kupovini respiratora, postupak javne nabavke, te nepostojanje stručnog tijela u Federalnoj upravi za civilnu zaštitu koje bi adekvatno utvrdilo koje respiratore kupiti.

Tužilaštvo tvrdi da ponuda kompanije “Srebrena malina”, u vlasništvu jednog od optuženih Fikreta Hodžića, nije navedena u protokolu Federalne uprave za civilnu zaštitu 2. aprila 2020. godine, kao ni bilo koji drugi dan.

Na suđenju je istaknuto da je u protokolu Federalne uprave za civilnu zaštitu zabilježen dokument, zakon o izuzeću od javnih nabavki.

Naglašeno je da nijedna ugovorna strana nije registrovana za promet medicinskih uređaja.

Kao dokaz za to prikazan je i zapisnik Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nakon izvršenog nadzora u Federalnoj upravi za civilnu zaštitu.

Tužilaštvo je ukazalo na to da je 3. aprila prošle godine, kada je ugovor o kupovini zaključen, direktor kancelarije Vlade Federacije BiH Hasan Ganibegović dobio SMS od Edvina Kučukovića. Nije obrazloženo ko je Kučuković, ali je objavljen sadržaj SMS-a.

“Molim vas proslijedite ovo do premijera. Hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koje ste nabavili. Pacijenti umiru na tim respiratorima jer dolazi do rupture pluća. Ovakve vam mogu nabaviti 1.000 komada po cijeni od 9.000 dolara”, napisao je Kučuković.

Hodžićev advokat Mirna Avdibegović imala je primjedbu na to što Tužilaštvo nije navelo ko je Kučuković.

Na suđenju je ponovljeno da je federalni ministar finansija Јelka Milićević, koja je, takođe, optužena u ovom predmetu, znala kakve dokumente potpisuje, odnosno da je znala da se odnose na kupovinu respiratora.

Njen advokat Senka Nožica tvrdila je da nigdje u dokumentima nije navedeno da je riječ o kupovini respiratora, već samo da je navedena cijena kupovine.

Tužilaštvo je danas uložilo i dokaze koji pokazuju novčane transakcije za nabavku respiratora, a među njima je faktura od 14. jula iz Federalne uprave za civilnu zaštitu za nabavku respiratora “ACM812” u iznosu od 10.530.000 KM.

Nastavak suđenja je 16. juna.

Danas objavljeno

Stravičan udes kod Mostara, poginule dvije osobe

M.

Sjajni Mitrović: Srbija se sa četiri gola oprostila od Beograda

Zeljka

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Ostavite komentar