7. Augusta 2021.

Tužilaštvo BiH traži pritvor za Zvorničanina osumnjičenog za krijumčarenje oružja u Francusku

Big Portal

Nakon što je osumnjičeni ispitan predložen je pritvor zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Zvorničanin je osumnjičen da je djelovao u okviru organizirane grupe, te pronalazio ilegalno automatsko naoružanje u BiH, koje je potom krijumčareno motornim vozilima u Francusku.

Oružje bi u Francuskoj bilo predato osobama koje su djelovale u dogovoru sa osumnjičenim, koji bi ga dalje krijumčarili na ilegalnom tržištu, te ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Tužilaštvo BiH vodi opsežnu istragu o krijumčarenju naoružanja i vojne opreme, sa područja BiH prema Francuskoj, sa namjerom prodaje na ilegalnom tržištu i korištenja za izvršenje krivičnih djela.

Operativnom istragom, identifikovan je i uhapšen osumnjičeni C.M, a desetak automatskih pušaka i okvira za municiju, otkrivena je i zaplijenjena na području Orašja.

Osumnjičenog su uhapsili policijski službenici Granične policije BiH. U okviru ove istrage, ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama Francuske.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, navedeno je u saopštenju.

Klix

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare