8. Septembra 2022.

Tužilašto BiH: Poziv građanima da prijave neregularnosti

Big Portal

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić izjavio je danas u Sarajevu da je Tužilaštvo u maju, u saradnji sa drugim tužilaštvima, bezbjednosnim agencijama i Centralnom izbornom komisijom, započelo pripreme za obezbjeđivanje zaštite integriteta izbora.

– Angažavali smo se sa drugim tužilaštvima u BiH da obezbijedimo da izborni proces prođe sa što manje nepravilnosti kako bi spriječili i sankcionisali one koji krše zakon – rekao je Kajganić na konferenciji za novinare koju je Tužilaštvo BiH organizovalo povodom održavanja opštih izbora u BiH 2. oktobra.

On je objasnio da su tužioci Tužilaštva BiH nadležni za krivična djela za izborne prevare i naveo da u Tužilaštvu postoji odsjek za četiri edukovana tužioca za ova krivična djela, dok će Agencija za istrage i zaštitu formirati operativne štabove kako bi spriječila i dokumentovala krivična djela ako se dogode.

– Pozivam građane da svaku neregularnost, nuđenje novca, upućivanje prijetnji da neko glasa za nekoga ili ne glasa prijave policiji. Na dan izbora rasporediću tužioce u regionalnim sjedištima Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli koji će dežurati i biti u mogućnosti da se angažuju na bilo koju prijavu koja se tiče izvršavanja krivičnog djela, izađu na teren i rade uviđaje – rekao je Kajganić.

On je naveo da će na dan izbora biti ogranizovana dežurstva i tužilaca entitetskih tužilaštva, kao i Brčko distrikta, koji će biti angažovani na obezbjeđivanju dokaza o krivičnim djelima, ističući da u tome nema prenosa nadležnosti.

– Tužilaštvo BiH nadležno je za izbore za institucije BiH – Parlamentarnu skupštinu i Predsjedništvo – precizirao je Kajganić i dodao da su ostala tužilaštva nadležna za izbore na tim nivoima.

Kajganić je upozorio da će tužilaštva i policijske agencije preduzeti sve aktivnosti da se krivična djela procesuiraju i dokazi nađu pred nadležnim sudovima.

– Za ova krivična djela kazne zatvora su od tri do pet godina, to nisu male sankcije – zaključio je vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Kajganić je dodao da je ključna aktivnost na policijskim agencijama, podsjećajući da će policija biti na svakom biračkom mjestu i da se policiji može prijaviti sumnja na krivična djela.

Zamjenik glavnog tužioca Ismet Šuškić istakao je da je Tužilaštvo BiH u vezi sa obezbjeđivanjem zakonitosti i bezbjednosti izbornog procesa na opštim izborima spremno da odgovori svim zadacima i izvrši procesuiranje.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare