22. Septembra 2021.

Tužilac o razlozima likvidacije Slaviše Ćuluma “Motiv ubistva u ranijim presudama Kinezu i Jošilu”

Big Portal

Slaviša Ćulum ubijen je 15. maja prošle godine u Dragočaju kod Banjaluke, a za njegovu likvidaciju sudi se Šakiću.

Kao materijalne dokaze, Petkovićeva je danas uložila presudu Osnovnog suda u Banjaluci po kojoj je Kinez bio pravosnažno osuđen zbog više krivičnih djela, a među kojima je i pucnjava u kojoj je ranjen Slaviša Ćulum.

Kao dokaz uvela je i presudu Okružnog suda u Banjaluci za ubistvo Nedeljka Ćuluma, a po kojoj je Jovan Jošilo oslobođen krivice.

Tokom obrazloženja ovih dokaza, Petkovićeva je izjava da se iz njih vuče motiv ubistva Slaviše.

Na ovu izjavu reagovao je Šakićev advokat Nebojša Pantić koji je rekako da se u presudu za ubistvo Nedeljka nigdje ne spominje njegov branjenik.

– Šakić se uopšte ne spominje u ovoj presudi. On nije bio ni svjedok, a pogotovo ne optuženi u ovom slučaju. Zbog toga tu nema nikakvog motiva – poručio je Pantić.

Tokom današnjeg ročišta, advokati odbrane tražili su od tužioca Petkovićeve da objasni zbog čega ulaže određene dokaze, kao što su automobil „BMW“, motocikl i kacige, a koje su oduzete od Šakića tokom istrage.

– Tokom pretresa policija je od Šakića oduzela automobil „BMW“ i motocikl. Oni nisu vještačeni i utvrđeno je da nisu povezani sa krivičnim djelom. U pretresima je oduzeta i kaciga, a na kojoj su nađeni tragovi barutnih čestica. Takođe, utvrđeno je da ni ona nije korištena prilikom ubistva Ćuluma – istakla je Petkovićeva.

Kao dokaze Republičko tužilaštvo uložilo i snimke sa video nadzora sa jedne privatne kuće, firme „Grafo Balkan“ i restorana „Bijele vode“.

Na ovaj dokaz advokati Kineza su takođe imali prigovor.

– Ovi dokazi nisu izuzeti u skladu sa zakonom. Policajci su prvo pregledali snimak, pa ga zatim izuzimali što nije po zakonu. Pored toga, oni su izuzimali samo dio snimka, a morali su izuzeti cijeli snimak pa ga onda veštačiti – rekao je advokat Željko Šurlan.

Da li je Kinez uhapšen na granici ili se predao, izazvalo je dosta polemike između advokata i tužioca.

Tužilac Petković je izjavila da se on predao na granici, što je zasmetalo njegovim advokatima, jer su rekli da se on nije imao zbog čega predati, već da je uhapšen.

– On je uhapšen na osnovu potrage gdje je navedeno da treba biti saslušan kao svjedok. Međutim, oni su ga uhapsili, saslušali i zatim pustili na slobodu. Šakić je tri dana slobodno šetao gradom, da bi ga zatim tatralno uhapsili, to je policija snimila i objavila na Jutjub – istakao je Pantić.

Tužilac je uložila i ostale materijalne dokaze, a za sljedeća ročišta planirana su saslušanja još dva sudska vještaka, čime se završava dokazni postupak Tužilaštva. Nakon toga, očekuje se da odbrana krene za iznošenjem svojih dokaza.

OPTUŽNICA ZA UBISTVO
Optužnica tereti Šakića da je zajedno i po prethodnom dogovoru sa nepoznatom osobom, u prethodnom vremenskom periodu, a prije 15. maja 2020. godine, nabavio motocikl i iskoristio ga za izviđanje mjesta na kojem su oštećenog planirali ubiti, kao i oružje i municiju kojim će počiniti djelo.

– Oni su potom podesnim alatom prilagodili dvije lokacije na licu mjesta, u Dragočaju, u pošumljenom pojasu pored lokalnog puta, koji su koristili za svoje skrivanje i skrivanje motocikla, te za osmatranje i obavljanje krivičnog djela – navedeno je u optužnici.
Zatim su 15. maja oko 11.15 u Dragočaju, u zasjedi sačekali oštećenog Ćuluma, koji je naišao putem, vozeći automobil. Na vozilo su ispalili najmanje 22 hica iz dva automatska oružja, koja su oštećenom nanijeli teške i po život opasne povrede, usljed kojih je preminuo.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare