5. Jula 2019.

Tužbom protiv ruženja lika i djela Majkla Džeksona

Big Portal

Tri francuska kluba obožavalaca Majkl Džeksona pokrenula su sudski postupak protiv dvojice muškaraca koji su u dokumentarnom filum “Leaving Neverland” optužili pokojnu zvijezdu da ih je zlostavljala.

U dokumentarnom film Leaving Neverland, u režiji britanskog reditelja Dena Rida, Vejd Robson i Džejms Sjefčak svedoče kao žrtve seksualnog i emotivnog zlostavljanja pop legende, Majkla Džeksona.

Tri kluba obožavalaca lika i dela američke pop zvezde, „Majkl Džekson zajednica“, “MJ Street” i klub “On the Line”, podnele su tužbu protiv dvojice učesnika filma sudu u Orleanu, na severu Francuske.

Za razliku od Velike Britanije i Sjedinjenih Država, francusko zakonodavstvo klevetu priznaje i kada je u pitanju pokojnik. Sud je najavio da će presuda biti izrečena 4. oktobra, prenosi Rojters.

U filmu Robson i Sjefčak svedoče da su kao dečaci boravili na imanju „Nedođija“ pokojnog pevača još početkom devedesetih, gde ih je on zasipao darovima i pažnjom pre nego što je počeo i da ih seksualno zlostavlja.

Posle prikazivanja ovog filma u Francuskoj, neke radio stanice su prestale da puštaju Džeksonovu muziku, a modna linija „Luj Viton“ je iz svoje kolekcije za 2019. godinu uklonila sve modne dodatke koji su imale Džeksona kao motiv.

Advokat koji će zastupati klubove obožavalaca, Emanuel Ludo, tvrdi da su optužbe koje su iznete u ovom filmu predstavljale „pravi linč“ popularnog pevača koji je preminuo 2009. godine. Podnosioci tužbe traže simboličnu odštetu od jednog evra.

Advokat Ludo je zastupao klubove obožavalaca Majkl Džeksona i 2014. godine kada su od doktora Konrada Mjurija, privatnog doktora pop zvezde, dobili odštetu od jedog evra, pošto su ga optužili da je doprineo Džeksonovoj smrti.

„U Francuskoj nije dozvoljeno da klevećete ni mrtvu osobu, jer se i na taj način nanosi moralna i emocionalna patnja. A kada nekome nanesete bol, morate da to nadoknadite. To je vrlo jednostavno“, kaže Ludo.

Zadužbina Majkl Džeksona je pozdravila pokretanje ovog postupka. U zvaničnoj izjavi u časopisu Njujork post naveli su da im pružaju punu podršku da istina konačno pobedi.
Nadaju se da će pobeda u Francuskoj pokrenuti da se i u Sjedinjenim Državama, konačno, promeni zakon i omogući zaštita pokojnika od klevete.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare