Tužba za „Fortnajt“ – igricu koja izaziva zavisnost kao kokain - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Tužba za „Fortnajt“ – igricu koja izaziva zavisnost kao kokain

Roditelji dječakâ od 10 i 15 godina odlučili su da tuže „Epik gejms“ zbog najpopularnije igrice „Fortnajt“ jer izaziva zavisnost.

Advokatska kancelarija „Kaleks legal“ iz Montreala, koja zastupa dečake, igricu „Fortnajt“ upoređuje s kokainom i navodi kako podstiče lučenje dopamina u mozgu ranjivih mladih ljudi koji zato postaju zavisni od igranja, prenosi Si-Bi-Si.

Advokat Alesandra Espozito Čartrand smatra da ima dovoljno dokaza za pokretanje slučaja. Pozvala je roditelje koji misle isto da se pridruže.

Prema rečima advokatske kancelarije “Čartrand”, „Epik gejms“ je uz pomoć tima psihologa igricu učinio opasno zavisnom kod igrača i takvu su je plasirali na tržište, s ciljem da privuku što više dece. Kada nešto izaziva zavisnost, dužnost je kompanije da o tome obavesti korisnike, što su u ovoj kompaniji navodno propustili.

Tako roditelji koji su odlučili da tuže Fortnajt nikada svojoj deci ne bi dozvolili da ga igraju da su znali za moguće posledice, odnosno da izaziva zavisnost.

U uslovima korišćenja na koje pristaju svi igrači Fortnajta, „Epik gejms“ je probao da se delimično zaštiti od pristiglih optužbi, ali u „Kaleks legalu“ smatraju kako to u Kvebeku neće značiti ništa zbog zakona koji obavezuje kompanije da o potencijalnim rizicima svojih proizvoda obaveste korisnike. Iz Gejmsa se još nisu oglasili povodom slučaja.

Moguće je da će se još ovakvih tužbi pojaviti i u drugim delovima sveta. Za to vreme “Fortnajt betl rojal” je i dalje besplatan i jedna je od najpopularnijih igara na svetu, sa više od 125 miliona igrača.

Danas objavljeno

Ko su kripto milijarderi? Čak 12 njih na velika vrata ušlo na listu najbogatijih na svijetu

Zeljka

U čast heroine: Postavljena spomen ploča Diani Budisavljević

Zeljka

Kada se po svijetu ide u penziju?

Zeljka

Ostavite komentar