Tusk u UN-u: Mnogi političari koriste laži da bi ostali na vlasti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tusk u UN-u: Mnogi političari koriste laži da bi ostali na vlasti

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je u četvrtak da mnogi političari lažu kako bi ostali na vlasti.

“Da biste zaštitili istinu, nije dovoljno optužiti druge da promovišu lažne vijesti. Iskreno govoreći, bilo bi dovoljno da jednostavno prestanete lagati. Danas previše političara koristi laži kao trajnu metodu kako bi se održali na vlasti”, kazao je Tusk u obraćanju na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Takođe je naglasio značaj iznošenja istine u javnom životu, kao i značaj slobode, vladavine prava kao i međunarodne solidarnosti.

“Ako moćnici našeg svijeta to ne shvate, ući će u istoriju ne kao lideri, već kao lažni lideri”, dodao je.

Dotakavši se problema oko zaštite okoline, istakao je da se velike količine mikroplastike nalaze u okeanima, dodajući da skoro 200 živih vrsta svakodnevno izumire.

“Da biste zaštitili vladavinu prava, zaista morate prihvatiti činjenicu da zakon treba biti iznad moći, a ne suprotno”, rekao je Tusk.

“Morate braniti slobodu govora i slobodu medija. Takođe, morate prestati koketirati s diktatorima i autoritarnim režimima. Ako želite slijediti principe međunarodne solidarnosti, uvijek morate pomoći slabijima”, zaključio je Tusk u svome obraćanju.

ANADOLIJA

Danas objavljeno

Nikada ne bih žrtvovao mir, sve aktivnosti su političkog i pravnog karaktera

M.

Porfirije prošetao centrom Sarajeva, napio se vode sa česme na Baščaršiji

M.

Raste broj zaraženih u Sloveniji, preminule tri osobe

M.

Ostavite komentar