Tusk oštro odgovorio Putinu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tusk oštro odgovorio Putinu

Predsednik E. saveta Donald Tusk rekao je da se “uopšte ne slaže” s izjavom ruskog predsednika Vladimira Putina da su progresivne ideje zapada “prevaziđene”. Govoreći o prijemu migranata u Evropu, Putin je u intervjuu Fajnenšel tajmsu ocenio da je “progresivizam odživeo svoje”. “Progresivci više ne mogu da diktiraju ljudima šta…

Predsednik E. saveta Donald Tusk rekao je da se “uopšte ne slaže” s izjavom ruskog predsednika Vladimira Putina da su progresivne ideje zapada “prevaziđene”.

Govoreći o prijemu migranata u Evropu, Putin je u intervjuu Fajnenšel tajmsu ocenio da je “progresivizam odživeo svoje”. “Progresivci više ne mogu da diktiraju ljudima šta treba da rade kako su to pokušavali da rade prethodnih decenija”, naveo je ruski predsednik.

Putin je kritikovao odluku nemačke kancelarke Angele Merkel da u Nemačku pusti milion izbeglica i ocenio da je reč o “ogromnoj greški”, dok je podržao američkog predsednika Donalda Trampa i njegovu politiku zatvaranja granice za ilegalne migrante.

“Ta progresivistička ideja pretpostavlja da ništa ne može da se uradi. Da migranti mogu nekažnjeno da ubijaju, pljačkaju i siluju jer su im prava zaštićena. Ta ideja je postala prevaziđena i u sukobu je s interesima velike većine stanovništva”, rekao je Putin britanskom listu.

Tusk, koji se nalazi u Japanu zbog samita G20, rekao je novinarima da mu je nesanica zbog vremenske razlike omogućila da pročita ceo intervju ruskog predsednika. “Moram reći da se uopšte ne slažem s tezom da je progresivizam prevaziđen. Kao Evropljani, mi ovde snažno i bezuslovno branimo progresivističku demokratiju.

Ko god kaže da je progresivistička demokratija prevaziđena istovremeno kaže i da su slobode prevaziđene, da je pravna država prevaziđena i da su ljudska prava prevaziđena”, izjavio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je naveo da je za Evropljane “reč o suštinskim i trajnim vrednostima” i dodao da su “autoritarizam, kult ličnosti i zakon oligarha prevaziđeni, iako ponekad mogu delovati efikasno”.

Razmena oštrih izjava je u tonu sa samitom u Osaki, na kom se očekuju sporovi oko trgovine, spoljne politike i klimatskih promena. Istovremeno, predsednik SAD Donald Tramp, koji je počeo s kritikama američkih saveznika još pre dolaska u Japan, zauzeo je pomirljiviji stav.

B92

Danas objavljeno

Turska bjesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar