25. Augusta 2020.

Turske kompanije grade auto-put Vukosavlje – Rača

Big Portal

Tender od 1,3 milijarde KM za autoput Vukosavlje – Rača rapisan je prije dvije sedmice i već se naziru kompanije i finansijske institucije zainteresovane za finansiranje, projektovanje i izgradnju tog autoputa.

Među zainteresovanim, za sada, je „Kalyon grupa“ iz Turske koja je izgradila mnogobrojne infrastrukturne projekte u inostranstvu, uključujući Katar, Rusiju, Libiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Irak.

Kompanija je nastala 1974. godine i do sada su izgradili objekte kao što su hidroelektrane, vjetroelektrane, stambena naselja, fabrička postrojenja, putevi i autoputevi, aerodromi, gasovodi… Osnivači su i Univerziteta nazvanog po svom osnivaču Hasan Kalyoncu, kulturnih i drugih institucija.

Pored ove turske kompanije, za autoput se interesuju i finansijske institucije, a među njima i banke „Sparkasse“ i „Ziraatbank“ koje su preuzele tendersku dokumentaciju, kao i određene kompanije registrovane u Srbiji.

Podsjećamo, tender za autoput podijeljen je na tri lota, odnosno na dionicu Vukosavlje – Brčko čija je procijenjena vrijednost 600 miliona, na dionicu Brčko – Bijeljina koja bi trebalo da košta 310 miliona, te na dionicu Bijeljina – Rača vrijednosti 440 miliona KM.

Tako bi pomenuti autoput od 70 kilometara trebalo da košta ukupno milijardu i 350 miliona maraka bez PDV-a.

Dionica Vukosavlje – Brčko duga je oko 33 kilometra, dionica Brčko – Bijeljina 17 kilometara, a Bijeljina – Rača 20 kilometara.

Dionica Vukosavlje – Brčko će imati tri petlje, dok će jedna petlja biti na dionici Brčko – Bijeljina, a na trećoj dionici Bijeljina – Rača predviđena je gradnja dvije petlje i novi carinski terminal na kraju dionice, odnosno na granici sa Srbijom.

Postupak za izbor izvođača radova biće sproveden putem takmičarskog dijaloga, a predviđeno je da broj kandidata kojima će se dostaviti poziv za učešće u dijalogu bude ograničen na četiri.

Ugovor će biti dodijeljen po kriterijumu ekonomski najpovoljnije ponude.

„Kandidat ili grupa kandidata kojima budu dodijeljeni ugovori biće obavezni da obezbijede 85 odsto ili više finansijskih sredstava za projektovanje i izgradnju“, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Vlada RS daće garanciju za otplatu kreditnih obaveza za ovaj projekat.

Rok za preuzimanje tenderske dokumentacije je 13. septembar, a za predaju ponuda „Autoputevima“ 25. septembar.

(Capital)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare