Turska uslovila Grke - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Turska uslovila Grke

Turski MSP Mevlut Čavušoglu kaže da kiparski Grci moraju da pristanu na to da kiparski Turci imaju pravo odlučivanja u upravljanju zemljom pre daljih pregovora.

Turski MSP Mevlut Čavušoglu kaže da kiparski Grci moraju da pristanu na to da kiparski Turci imaju pravo odlučivanja u upravljanju zemljom pre daljih pregovora.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da kiparski Grci moraju da se saglase da će kiparski Turci imati pravo odlučivanja u upravljanju zemljom pre nastavka pregovora, prenosi agencija AP uz ocenu da je time ponovno pokretanje razgovora o ujedinjenju etnički podeljenog Kipra naišlo na još jednu prepreku.

Čavušoglu je to rekao nakon sastanka sa liderom kiparskih Turaka Mustafom Akinčijem i dodao da kiparski Turci ne mogu da pristanu na kompromis kada se radi o načinu vođenja centralne vlade predviđenog saveznog Kipra.

Kiparski Grci ranije su odbili zahtev kiparskih Turaka da imaju pravo na veto na odluke bilo koje savezne vlade, zabrinuti da bi to moglo dovesti do ustupanja direktne ili indirektne kontrole Turskoj.

Kiparski Turci vide paritet odlučivanja kao ključan za izbegavanje statusa juniora u bilo kojem partnerstvu sa većinskim kiparskim Grcima.

Nakon sastanka sa Akinčijem Čavušoglu je istakao još jedan problem – eksploataciju prirodnog gasa u vodama u kojima međunarodno priznata kiparska vlada ima isključiva prava na eksploataciju.

Čavušoglu je kazao da će se eksploatacija nastaviti sve dok kiparski Grci odbijaju predlog da rade zajednička istraživanja ugljovodonika sa kiparskim Turcima.

Istovremeno on je odbacio predlog lidera kiparskih Grka Nikosa Anastasijadesa o podeli potencijalnih prihoda od gasa sa kiparskim Turcima srazmerno njihovom broju, ukoliko Turska pristane da pregovara o granicama Kipra i turskih priobalnih ekonomskih zona.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Majka pretučene curice: Otac učenice mi je psovao majku i udario me

M.

Telegram: Sputnjik V možda u Nemačkoj u junu

M.

Od rođendanske zabave do krvoprolića: U pucnjavi poginulo sedmoro ljudi, među njima i napadač

M.

Ostavite komentar