Turska upozorava: Ispunite svoje obaveze ili obnavljamo "Izvor mira" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Turska upozorava: Ispunite svoje obaveze ili obnavljamo “Izvor mira”

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar kaže da je turska vojska spremna da obnovi operaciju “Izvor mira” na severu Sirije, ukoliko SAD ne ispune svoju obavezu.

Obaveza SAD je da utiču na povlačenje kurdskih snaga s tursko-sirijske granice, prenosi Sputnjik.

“U ovom trenutku smo obustavili operaciju na pet dana. Za to vreme teroristi moraju biti povučeni iz bezbednosne zone i treba da predaju teško naoružanje. Moraju biti uništena njihova utvrđenja i pložaji. Ako se to ne dogodi, operacija će biti obnovljena. Naša vojska je potpuno spremna za to”, naveo je Akar.

​Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i potpredsednik SAD Majk Pens 17. oktobra su se dogovorili da se na 120 sati obustavi turska operacija u Siriji radi povlačenja snaga samoodbrane sirijskih Kurda sa granice s Turskom. Pens je saopštio da dogovor podrazumeva povlačenje kurdskih snaga i da će SAD doprineti tom procesu. Potpredsednik SAD je naveo da se američka vojska neće vraćati u tu oblast.

Erdogan je 9. oktobra objavio da je počela operacija “Izvor mira” na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije “Islamska država”.

Sirijske vlasti su osudile okupacionu politiku Turske na severu Sirije, a Rusija je saopštila da je neophodno da Turska izbegava dejstva koja mogu da stanu na put rešavanju sirijskog sukoba koji traje od 2011. godine.

Izvor: Sputnjik

Danas objavljeno

Hrvatska: 356 novih slučajeva, 15 preminulo

M.

Slovenija: Prijavljen 451 slučaj infekcije, sedam preminulih

M.

Pojačane kontrole ugostiteljskih objekata u Srpskoj

M.

Ostavite komentar