Turska se protivi ulasku Švedske i Finske u NATO - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Turska se protivi ulasku Švedske i Finske u NATO

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da njegova zemlja “nije naklonjena” ulasku Finske i Švedske u NATO, ukazujući da bi Turska mogla iskoristiti svoj status članice zapadnog vojnog saveza kako bi uložila veto na poteze za prijem dviju zemalja, piše Anadolija.

“Pažljivo pratimo razvoj događaja u vezi sa Švedskom i Finskom, ali nismo pozitivnog mišljenja”, rekao je Erdogan novinarima.

Turski čelnik objasnio je svoje protivljenje citirajući navodnu podršku Švedske i drugih skandinavskih zemalja kurdskim militantima i drugima koje Turska smatra teroristima.

Takođe je optužio Grčku, saveznicu u NATO-u, da koristi savez protiv Turske, rekavši da Ankara ne želi ponavljanje te “greške”.

Erdogan nije direktno rekao da će blokirati svaki pokušaj pristupanja koje bi dvije nordijske zemlje mogle napraviti, ali NATO sve svoje odluke donosi konsenzusom, što znači da svaka od 30 zemalja članica ima potencijalni veto na to ko se može pridružiti.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Finska i Švedska, ako formalno podnesu zahtjev za pridruživanje najvećoj svjetskoj bezbjednosnoj organizaciji, biti dočekane raširenih ruku.

Procedura pristupanja mogla bi se obaviti za “nekoliko sedmica”, reklo je nekoliko funkcionera NATO-a, iako bi zemljama članicama moglo potrajati oko šest mjeseci da ratificiraju pristupni protokol.

(Agencije Foto:AA)

Danas objavljeno

Putin: Riješićemo krizu, ali Zapad da ukine sankcije

M.

Ustavni sud BiH ukinuo dijelove zaključaka NSRS

M.

Priznao krivicu: Direktoru bolnice 10 mjeseci zatvora

M.

Ostavite komentar