Turska produžava boravak istraživačkim brodovima u Sredozemlju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Turska produžava boravak istraživačkim brodovima u Sredozemlju

Turska je danas saopštila da do 27. oktobra produžava boravak istraživačkog broda “Oruč rejs” i još dva plovila u spornim vodama na istoku Sredozemnog mora.

U obavještenju turske mornarice navodi se da će druga dva broda “Ataman” i “Čengiz han” do 27. oktobra nastaviti sa radom sa “Oruč rejsom” jugoistočno od grčkog ostrva Rodos. Brodovi su prethodno trebali da rade do 22. oktobra.

Turska i Grčka su u sporu oko polaganja prava na resurse na istoku Mediterana i nesuglasica oko dužine svog kopnenog dijela. Tenzije su eskalirale u avgustu kada je Ankara poslala istraživački brod u vode na koje pravo polažu Grčka i Kipar.

Ankara je prošlog mjeseca povukla “Oruč rejs” kako bi omogućila rad diplomatiji neposredno pred samit EU na kojem je Kipar tražio uvođenje sankcija Turskoj, ali je ovog mjeseca ponovo vratila brod što je izazvalo oštro reagovanje Grčke, Turske i NJemačke.

Nakon samita evropski blok je saopštio da će biti izrečene kaznene mjere Turskoj ukoliko nastavi sa svojom operacijama u regionu. Turska tvrdi da operacije vrši unutar svog kopnenog dijela.

Grčka je juče od EU zatražila da ponovo razmotri svoju carinsku uniju sa Turskom kao odgovor na istraživanja Ankare u Sredozemnom moru i osuđuje, kako se navodi, “imperijalne fantazije” te zemlje.

Danas objavljeno

Zagreb: Oko 25 odsto testiranih pozitivno

M.

Ovo je Bajdenov tim: Državnog sekretara Vučić poznaje

M.

Ko bi mogao biti novi patrijarh? I banjalučki vladika u trci

M.

Ostavite komentar