Turska prijeti Grčkoj ratom ako prošire teritoriju na moru - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Turska prijeti Grčkoj ratom ako prošire teritoriju na moru

Moguće grčko proširenje teritorijalnih voda duž morske granice prema Turskoj smatraće se povodom za rat, rekao je u subotu turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

“Oni (Grci) ne smiju proširiti svoje teritorijalne vode u Egejskom moru na 12 milja”, rekao je Čavušoglu, referirajući se na more koje dijeli dvije mediteranske zemlje.

“To bi bio povod za rat, casus belli”, rekao je Čavušoglu, pozivajući se na deklaraciju turskog parlamenta iz 1995. godine.

I Turska i Grčka imaju šest milja teritorijalnog mora u Egejskom moru, gdje se nalazi veliki broj grčkih ostrva nedaleko od turske obale. Te dvije susjedne zemlje, članice NATO-a, spore se posljednjih dana oko turskih planova za istraživanje podmorja istočnog Sredozemlja, za koje se vjeruje da je bogato naftom i gasom.

Tursko upozorenje uslijedilo je nakon što je grčki premijer Kirjakos Micotakis prošle sedmice objavio da će se grčke teritorijalne vode na zapadnoj strani koja je okrenuta prema Italiji proširiti sa šest na 12 milja. Micotakis je takođe rekao da bi Grčka mogla proširiti svoje teritorijalne vode i na drugim područjima.

“Ne tiče nas se ako proširuju svoje teritorijalno more u Jonskom moru … ali naše stajalište oko Egejskog mora potpuno je jasno”, rekao je Čavušoglu.

Danas objavljeno

Najveća opasnost se očekuje sutra, a već je apokaliptično – oluje izazvale odrone zemlje i poplave

M.

U Antaliji buknuo požar, evakuisano stanovništvo

M.

Dodik se sam prijavio Tužilaštvu BiH

M.

Ostavite komentar