4. Oktobra 2022.

Turska moli Rusiju za odlaganje? “Vjerovatno nije to…”

Big Portal

Kako je izvestio Blumberg, Turska tek treba da podnese zvaničan zahtev za odlaganje plaćanja, ali su vođeni razgovori između zvaničnika.

Ukoliko dogovor bude postignut, to bi pomoglo da se ublaži pritisak na ekonomiju zemlje u doba visokih globalnih cena energije. Ankara ima trgovinski deficit od preko 11 milijardi dolara i doživela je depresijaciju nacionalne valute lire, navodi se u izveštaju.

Ipak, turski izvor na koji se poziva ruska RIA Novosti navodi da je verovatnije da je razgovor bio o cenama nego o bilo kakvom odlaganju plaćanja. Delimično korišćenje rublje u trgovini promenilo je uslove ugovora, a dve strane razgovaraju o tome kako bi to moglo da utiče na cenu proizvoda, objasnio je izvor.

Dve nacije su se ranije saglasile da prebace 25 odsto svoje trgovine prirodnim gasom na ruske rublje, udaljavajuc´i se od američkog dolara. Moskva je vodec´u zapadnu valutu označila kao “toksičnu” zbog kontrole koju Vašington ima nad njom i njene spremnosti da je iskoristi kao političku polugu, piše RT.

Mađarska, još jedan veliki kupac ruskih energenata, saopštila je u ponedeljak da je postigla uslovni sporazum o odlaganju dospelih plac´anja za zimske isporuke gasa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare