1. Oktobra 2020.

Turska krila prave podatke o razmerama epidemije, ministar priznao

Big Portal

Optužbe su pristigle pošto je ministar zdravlja Fahretin Koča priznao da se podaci o broju zaraženih na dnevnom nivou, koje je objavljivalo resorno ministarstvo, odnose samo na pacijente sa simptomima, a ne na sve pozitivne slučajeve.

Koča je tokom konferencije za novinare u sredu uveče rekao da je Turska od 29. jula prijavljivala pacijente koji su zbrinuti u bolnicama ili u njihovim domovima.

On je dodao da ti podaci ne uključuju asimptomatske pozitivne slučajeve, a AP navodi da je ignorisao pitanje o broju pozitivnih slučajeva na dnevnom nivou, što je ključni pokazatelj o situaciji u vezi sa pandemijom u nekoj zemlji.

Ministar se obratio nakon što je opozicioni poslanik Murat Emir rekao da je pravi broj zaraženih na dnevnom nivou u Turskoj 19 puta veći od podataka koje objavljuje vlada te zemlje.

Posle priznanja Koče, građani su izrazili negodovanje na durštvenim medijima, pozivajući vladu da otkrije prave podatke o širenju korona virusa među građanima Turske, kojih ima oko 83 miliona.

Tursko lekarsko udruženje, koje je mesecima optuživalo vladu da ne prijavljuje sve slučajeve, pozvalo je na transparentnost.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare