Turska je spremna za rat? Oglasio se Erdogan, poslao jasnu poruku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Turska je spremna za rat? Oglasio se Erdogan, poslao jasnu poruku

Operacija turske vojske u severnoj Siriji i Iraku je “samo početak”, Ankara je odlučna da brani granice, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

“Naše operacije koje su započete su samo početak mera za obezbeđenje bezbednosti naših granica”, rekao je on na sastanku vladajuće stranke.

Prema Erdoganu, Turska ima pravo da se “brine sama o sebi”.

“Postalo je jasno da oni koji su rekli da neće biti pretnje našoj zemlji iz regiona Sirije pod njihovom kontrolom ne mogu da održe obećanja. Ostali smo verni rečima o granicama Sirije, ali ako naši protivnici ne mogu da ispune svoje obećanja, onda imamo pravo da se brinemo o sebi”, dodao je turski lider.

Turska je u nedelju izvela vazdušnu operaciju protiv sirijskog krila zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) u severnoj Siriji, a prijavljeni su i raketni napadi na ciljeve u severnom Iraku.

Prema Ankari, provincije Hataj, Sanliurfa i Širnak, koje se graniče sa Sirijom, pretrpele su 764 raketna i minobacačka udara. U napadima su poginule 32 osobe, a 261 je povređena.

Erdogan je bombardovanje nazvao uspešnim i nije isključio kopnenu operaciju. Ministar odbrane Hulusi Akar kasnije je pojasnio da su za dva dana ubijena 184 militanata.

Turski lider je prethodnog dana istakao da o napadima nije razgovarao ni sa ruskim ni američkim predsednikom.

“I Bajden i Putin znaju da možemo da preduzmemo takve operacije u ovom regionu u bilo kom trenutku”, rekao je on.

U tom kontekstu, u Astani je u utorak počela 19. runda pregovora za rešavanje situacije u Siriji, gde se unutrašnji oružani sukob nastavlja od 2011. godine. Turska, zajedno sa Rusijom i Iranom, deluju kao garanti procesa.

Danas objavljeno

Otmica u Novom Sadu – pronađen kidnapovani mladić, uhapšena četvorica osumnjičenih

Vanja A

Održan pomen, položeni vijenci stradalim Srbima

Vanja A

Otpušten radnik Granične policije BiH

Vanja A

Ostavite komentar