“TURSKA JE BILA PRISILJENA NA OVO” Bakir Izetbegović podržao vojnu akciju u Siriji - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“TURSKA JE BILA PRISILJENA NA OVO” Bakir Izetbegović podržao vojnu akciju u Siriji

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), istakao je da je Turska bila prisiljena na operaciju “Izvor mira”, koju turske oružane snage (TSK) i Sirijska nacionalna armija sprovode na sjeveru Sirije.

– Turska je bila prisiljena na ovu akciju, činjenice i brojke to potvrđuju. Teroristička organizacija PKK je u proteklim decenijama ubila desetine hiljada turskih vojnika, policajaca i civila. A, zatim je u proteklih par godina protjerala iz pogranične zone u kojoj se sada odvija operacija “Izvor mira” stotine hiljada sirijskih Arapa – rekao je Izetbegović i dodao: “Turska ima pravo da brani svoju bezbjednost, teritorijalni integritet, da rješava pitanje izbjeglica. Sirijci imaju pravo da se vrate svojim domovima iz kojih su nasiljem istjerani.”

Izetbegović je izrazio nadu da će operacija trajati kratko i da će donijeti minimum žrtava.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj uspostaviti mir i bezbjednost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi YPG/PKK namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo odbrane Turske je saopštilo da su teroristi jedina meta u okviru operacije “Izvor mira”.

Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma.

(Anadolija)

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar