25. Augusta 2019.

Turska i SAD počele rad na formiranju bezbedne zone na severoistoku Sirije

Big Portal

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da su turski i američki generali u centru za zajedničke operacije u turskoj provinciji Sanliurfa počeli rad na formiranju zone i da će uskoro početi zajedničke helikopterske patrole, prenela je Anadolija.

Turska insistira da u saradnji sa SAD kontroliše zonu koja se proteže i do 40 kilometara duboko u teritoriju Sirije, a obuhvata prostor istočno od reke Eufrat do granice s Irakom.

Ankara želi da ta pogranična oblast bude očišćena od snaga sirijskih Kurda i nebrojeno puta je zapretila da će pokrenuti novu operaciju u Siriji protiv tih jedinica ako u toj oblasti ne bude uspostavljena bezbedna zona.

Borce iz redova sirijskih Kurda, koji čine većinu Sirijskih demokratskih snaga, saveznika SAD, Turska smatra teroristima, povezanim s kurdskim pobunjenicima u Turskoj. Američke snage stacionirane su na severoistoku Sirije i zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama bore se protiv ekstmista Islamske države. Različita pozicija Vašingtona i Ankare prema kurdskim borcima postala je jedan od glavnih uzroka tenzija između SAD i Turske, njihove saveznice iz NATO.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare