Turska bijesna i prijeti: Ako nastavite... - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Turska bijesna i prijeti: Ako nastavite…

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ponovo zaprijetio da će Turska preduzeti mjere protiv Grčke ako ta zemlja nastavi da naoružava ostrva u Egeju.

Turska zagovara stav da ta ostrva moraju da ostanu demilitarizovana, jer je to u skladu s međunarodnim sporazumima.

Govoreci na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim kolegom, Čavušoglu je rekao da bi nastavak kršenja sporazuma primorao Tursku da brani svoja prava.

Čavušoglu je naglasio da Grčka treba da prestane da krši međunarodni sporazum o demilitarizaciji egejskih ostrva ili će, u suprotnom, Turska morati da preduzme mere po tom pitanju.

Turska će nastaviti da preduzima neophodne korake u okviru međunarodnih organizacija, posebno UN, rekao je Čavušoglu.

Turski zvaničnici insistiraju na tome da je raspoređivanje vojnika ili oružja na grčkim ostrvima blizu turske obale kršenje demilitarizovanog statusa tih ostrva prema međunarodnom pravu.

Atina, međutim, navodi da treba da brani ostrva od potencijalnog napada Turske koja ima značajnu vojnu silu na zapadnoj turskoj obali odmah preko puta ostrva, preneo je AP.

U toku su vojne vežbe Grčke na egejskim ostrvima Rodos i Lezbos.

Turska i Grčka, članice NATO, imaju višedecenijske sporove u vezi sa nizom pitanja, uključujuci teritorijalne pretenzije u Egejskom moru i sporove u vezi sa tamošnjim vazdušnim prostorom, a sporovi su ih tri puta doveli na ivicu rata u poslednjih pola veka, podseća američka agencija.

B92.

Danas objavljeno

Otmica u Novom Sadu – pronađen kidnapovani mladić, uhapšena četvorica osumnjičenih

Vanja A

Održan pomen, položeni vijenci stradalim Srbima

Vanja A

Otpušten radnik Granične policije BiH

Vanja A

Ostavite komentar