24. Februara 2021.

Turska agencija: Srbija ispred EU, vakcine donira i regionu

Big Portal

Agencija primjećuje da Srbija dijeli svoje vakcine sa ostalima na Balkanu i ističe da su, zahvaljujući donacijama Srbije, Sjeverna Makedonija i Crna Gora počele kampanju vakcinisanja građana.

Ukazuje i da kad je riječ o regionu jedino građani BiH i Kosova i Metohije nemaju vakcine protiv virusa korona.

“Srbija je ispred Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana u pogledu vakcinacije protiv virusa korona. Srbija je na drugom mjestu u Evropi, poslije Velike Britanije, po broju vakcinisanih građana u odnosu na broj stanovnika”, navodi Anadolija.

Broj građana koji su primili prvu dozu vakcine premašio je 1,2 miliona, dok je više od 428.000 dobilo i drugu dozu, piše Anadolija.

Pominje i da je Sjeverna Makedonija dobila od Srbije skoro 5.000 doza vakcine koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek, dok je Crna Gora danas počela vakcinaciju sa 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, koje joj je takođe donirala Srbija.

Anadolija navodi da je više stotina zdravstvenih radnika, Srba u BiH, prešlo granicu sa Srbijom kako bi primilo vakcinu.

U Hrvatskoj je, prenosi agencija, više od 93.000 ljudi primilo prvu dozu vakcine protiv virusa korona, a više od 50.000 i drugu dozu.

Prenosi i da su u Zagrebu danas, prvog dana masovne revakcinacije, formirali dugi redovi, a građani su čekali po nekoliko sati da prime vakcinu.

Agencija navodi da će u Crnu Goru u četvrtak stići još 5.000 doza vakcine Sputnjik V, kao i da će u subotu iz Pekinga krenuti ka Crnoj Gori oko 30.000 vakcina kineske kompanije Sinofarm.

Vlada u Skoplju, dodaje Anadolija, očekuje da ove nedjelje dobije još 200.000 Sinofarmovih vakcina.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare