Sigurno ste mnogo puta čuli koliko je zdravo konzumirati fermentisane namirnice nastale prirodnim vrenjem. One sadrže probiotičke kulture koje čine mnogobrojne vrste bakterija.
Te dobre bakterije prirodno nastanjuju naša crijeva i čine crijevnu mikrofloru. Svi ti mikroorganizmi izuzetno su važni za zdravlje probavnog sistema, ali i čitavoga organizma.
Kako su u crijevima prisutne i loše bakterije, gljivice i ostali patogeni mikroorganizmi, oni se u određenim okolnostima mogu razmnožiti i loše uticati na vaše zdravlje.
Fermentisane namirnice i probiotičke kulture tada mogu biti od velike koristi za liječenje bolesti koje izazivaju štetni mikroorganizmi.
Otkako znamo za sebe, naše bake su nam u hladnim mjesecima pripremale turšiju. U pravom smislu te riječi, turšija znači kiseljenje povrća ili ukiseljeno povrće. Ovaj vid pripreme hrane obezbjeđuje unos nutritivno bogatih namirnica u periodu kada nam svježe povrće nije dostupno.
Obično se kisele kupus, krastavci, paradajz, crni luk, paprika, brokoli, karfiol, mrkva i slično. Turšija se, zaista, može pripremiti na hiljadu načina, a jedino od načina na koji je pripremate zavisi da li će i u kojoj mjeri turšija biti zdrava.
Turšija u svakom smislu čuva vaš organizam!
Ako ste se ikada zapitali da li je turšija zdrava, znajte da ukiseljeno povrće ima značajne prednosti za vaš organizam:
Zdrava crijevna mikroflora
Kao što vjerovatno znate, našu crijevnu floru nastanjuju dobre i loše bakterije. U slučaju narušene ravnoteže između zdravih i nezdravih mikroorganizama u našoj crijevnoj flori, može doći do mnogih zdravstvenih problema.
Turšija, kao izvor fermentisanih namirnica, obnavlja narušeni balans bakterija u crijevima, podstičući “naseljavanje” korisnih bakterija. Na taj način, štiti se i obnavlja sluznica crijeva. Ukratko, turšija najbrže i najefikasnije obnavlja našu crijevnu floru.
Poboljšava imunitet
Poznato je kako su probavni i imunološki sistem povezani. Od imunološkog sistema zavisi naše zdravstveno stanje. On složenim mehanizmima štiti tijelo od štetnih mikroorganizama i ublažava upalne procese svih vrsta. Kiselo povrće povećava broj ćelija koje prirodno uništavaju “uljeze”.
Snižava povišen nivo holesterola
Smatra se da se konzumiranjem fermentisanih proizvoda smanjuju i nivoi lošeg holesterola u krvi. Do toga dolazi zato što takve namirnice smanjuju sposobnost resorpcije holesterola u krv.
Ublažava alergije i kožne tegobe
Nije slučajna uzrečica da je koža ogledalo zdravlja. Zdrava mikroflora štiti crijeva od toksina i teških metala. Poboljšava apsorpciju nutrijenata i spriječava infekcije i upale. To ima pozitivan uticaj na smanjenje alergije, akni, ekcema i gljivičnih infekcija.
Poboljšava raspoloženje
Ponekad se crijeva opisuju kao “drugi mozak”. Smatra se da se najveći dio serotonina, hormona sreće, stvara upravo u crijevima. Hroničan stres negativno djeluje na crijevnu mikrofloru. Stoga svakako pokušajte da izbjegnete stres, a zdravlje crijeva zaštitite unosom fermentisanih namirnica.