Turci ulažu 200 miliona evra u redizajn Fiat Tipa - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Turci ulažu 200 miliona evra u redizajn Fiat Tipa

Turska kompanija Tofaš, koja predstavlja zajednički poduhvat lokalnog Koč Holdinga i Fiat Chrysler Automobila (FCA), odlučila je da investira u redizajn modela Tipo.

Tipo se proizvodi upravo u pogonu fabrike Tofaš u gradu Bursa, a na lokalnom tržištu se prodaje pod nazivom Egea u čiji je prvobitni razvoj turska kompanija uložila milijardu dolara.

Zadovoljni prodajom 530.000 jedinica od početka proizvodnje 2015. godine, što je skoro polovina predviđenog plana od 1,3 miliona u periodu 2015-2023, u Tofašu su odlučili da ulože 200 miliona evra u osveženje modela koji čini 70% izvoza u inostranstvo ove kompanije. Novi plan je da se do 2024. godine proizvede ukupno 1,45 miliona jedinica Fiat Egea/Tipo, a proizvodnja osveženog modela će početi krajem 2020.

Tipo, koji dolazi u hečbek, sedan i karavan verziji, dobiće unapređene pogonske jedinice koje ispunjavaju Euro6D emisione standarde, novu UConnect 10,25-inčni multimedijalni sistem, novu centralnu konzolu i enterijer. Očekuje se čak i hibridna varijanta sa FireFly benzinskim agregatom u osnovi, a premijeri bi trebalo da ima na sledećem sajmu u Ženevi gde će u centru pažnje svakako biti električni Fiat 500.

Fiat Egea/Tipo je već tri godine u nizu najprodavaniji automobil u Turskoj, prošle godine je prodato 34.000 jedinica, uglavnom u sedan varijanti. Ukoliko budete imali priliku da posetite Istanbul, nećete moći da ne primetite dominaciju ovog automobila na gradskim ulicama, posebno u vidu taksi i službenih vozila.

Međutim, Tofaš najviše profitira od izvoza, jer je od 301.750 proizvedenih automobila u 2018. (uključujući ostale automobile i laka komercijalna vozila), izvezao 243.832. Tofaš zapošljava oko 9.000 radnika i četvrta je najveća kompanija u Turskoj.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Brza vožnja sa Kimijem Raikonenom

Vanja A

“Procvjeto” uvoz polovnih vozila

Vanja A

Nula i kec: Električna Dacia i Renault Zoe potpuno razočarali na EuroNCAP testu

Vanja A

Ostavite komentar