Tumbaković: Nikome vrata nisu zatvorena, ići ću ponosno na "Marakanu" - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Tumbaković: Nikome vrata nisu zatvorena, ići ću ponosno na “Marakanu”

Tumbaković, najtrofejniji trener u istoriji FK Partizan, zamenio je Mladena Krstajića koji je napustio tu funkciju nakon debakla u Ukrajini (0:5) u kvalifikacijama za EURO 2020. Novi selektor Srbije, već deseti u poslednjih 13 godina, dolazi neposredno nakon što ga je otpustio FS Crne Gore, jer je odbio da vodi…

Tumbaković, najtrofejniji trener u istoriji FK Partizan, zamenio je Mladena Krstajića koji je napustio tu funkciju nakon debakla u Ukrajini (0:5) u kvalifikacijama za EURO 2020.

Novi selektor Srbije, već deseti u poslednjih 13 godina, dolazi neposredno nakon što ga je otpustio FS Crne Gore, jer je odbio da vodi tim u meču sa takozvanim Kosovom takođe u kvalifikacijama za prvenstvo “Starog kontinenta”.

“Godinama se pripremam za ovakvu konferenciju, iako sam morao dugo da čekam srećan sam i zadovoljan. Privilegija je i čast biti selektor svoje zemlje. Znam da ulazim u profesionalni izazov, imao sam ih mnogo i rešavao sam ih na najbolji mogući način. Ovaj je sigurno najveći i tu ću potrošiti i uložiti najviše želje, truda i znanja da bismo ostvarili dobar rezultat, a to je pre svega plasman na Evropsko prvenstvo. Fudbal je živa stvar. Bez obzira što rezultatski ‘falimo’ (zaostajemo), nadam se da ću uspeti da napravim patriotsku atmosferu koja će definisati rezultat”, rekao je Tumbaković.

Tumbaković se dotakao i gorućih pitanja – Luke Milivojevića i Matije Nastasića.

“Imam svoje principe u radu i nikad se nisam odrekao igrača koji su najbolji. Uvek sam se trudio da svojim znanjem, iskustvom i harizmom dovedem do toga da iskoristimo sve igrače koje imamo, tako da nikome vrata nisu zatvorena. Pokušaćemo da nađemo za svakoga prostor i mesto da njihov kvalitet dođe do maksimalnog izražaja, a da mi opet napravimo rezultat. Imam plan za narednih nekoliko meseci, nisu samo njih dvojica u toj priči. Više je pojedinaca sa kojima ću razgovarati, a koji nisu imali minutažu ili su imali manju. Niko neće biti zakinut, trudiću se maksimalno da budem objektivan. Njih vidim kao naše bogatstvo, sve ovo radimo zbog njih”.

Iskusni stručnjak je dobio istu platu kao njegov predhodnik – 300.000 evra godišnje uz bonus za plasmana na EP 2020.

Novi selektor Srbije Ljubiša Tumbaković dotakao se nekih strateških pitanja kada je u vezi nacionalni tim.

Tumbaković je sa FSS potpisao ugovor do kraja 2021. godine, što mu dosta “govori o strategiji Saveza”.

“Svaki cilj koji se neostvari jeste neuspeh. Trudićemo se da odemo na Evro, ako ne odemo, bože moj, idemo dalje. Postoje kvalifikacije i Liga nacija. Sve što možeš danas, ne ostavljaj za sutra. Imamo težak raspored, “kasnimo” u kvalifikacijama, ali imamo još pet utakmica. Možemo da “vratimo rezultat” u našu korist. Ako možemo da prođemo kroz kvalifikacije to bi bilo dobro. Od Portugala ćemo se truditi da mi radimo ono što nam odgovara, znači da pobeđujemo, ali ne znam kako će ostali igrati između sebe. Ako je neko bolji od nas, bože moj, neka nas pobedi”.

On je Srbiju preuzeo mesec dana nakon što je smenjen sa kormila Crne Gore zbog Kosova.

“Proveo sam lepe tri i po godine u CG. Svi u Savezu su bili korektni, imali smo pošten odnos. Ja sam napravio sastanak pred Kosovo, bilo je i težih reči, nije sve onako kako se pisalo za moje suze i ostalo… Žao mi je štio sam tako otišao”.

Jednog od glavnih pitanja po njegovom dolasku je – kako će igrati Srbija – s obzirom na ofanzivan stil igre koji je gajio kao trener Partizana.

“Partizan je igrao prepoznatljiv fudbal. Birali smo i igrače za takav pristup. Forsiraću one koji mogu da ispune očekivanja, da budemo prepoznatljivi, borbeni, disciplinovani i da ostvarimo rezultat”.

Kada Srbija bude igrala na “Rajku Mitiću” Tumbaković će se naći u znatno drugačijoj ulozi od one koju je navikao na tom terenu u prošlosti.

“Imali smo rivalsku atmosferu, bio sam tada trener u klubu. Znate svi šta se dešavalo, ali nemam problem sa Zvezdinim, niti Partizanovim navijačima. Ovo je nacionalni projekat, a ne individualni. Ići ću ponosno na taj stadion”.

Njegov prethodnik Mladen Krstajić je po imenovanju na tu funkciju promenio kapitena i traku sa ruke Branislava Ivanovića prebacio na Aleksandra Kolarova.

“Ko će biti lider? Da li može neko lakše pitanje, tek sam došao…”

Tumbaković je otkrio i imena koja će činiti njegov stručni štab.

“Za sada znam samo da nigde ne idem bez Aleksandra Janković i Darko Belojevića, a ostale ćete saznati. I želim da nastavim saradnju sa Zoranom Batom Mirkovićem, da i on bude deo stručnog štaba”.

Prioritet Ljubiše Tumbakovića kao novog selektora Srbije je plasman na EP 2020, ali je ostavio “rezervu” i ka eventualnom neuspehu.

Srbija posle tri utakmice u Grupi B ima samo četiri boda, kao i Luksemburg koji ima meč više, ali zaostaje šest bodova za liderom Ukrajinom.

U sledećem kolu “Orlovi” dočekuju aktuelnog prvaka Lige nacija i Evrope Portugal, u meču u kojem će Tumbaković debitovati.

“Svaki cilj koji se neostvari jeste neuspeh. Trudićemo se da odemo na EURO, ako ne odemo, bože moj, idemo dalje. Postoje kvalifikacije i Liga nacija. Sve što možeš danas, ne ostavljaj za sutra. Imamo težak raspored, “kasnimo” u kvalifikacijama, ali imamo još pet utakmica. Možemo da “vratimo rezultat” u našu korist. Ako možemo da prođemo kroz kvalifikacije to bi bilo dobro. Od Portugala ćemo se truditi da mi radimo ono što nam odgovara, znači da pobeđujemo, ali ne znam kako će ostali igrati između sebe. Ako je neko bolji od nas, bože moj, neka nas pobedi”, rekao je Tumbaković.

Danas objavljeno

Pauza, kakva pauza? Đoković brutalan u povratku!

Vanja A

Skandal bez granica: Srpske sudije i FSS izbrisali Mažića

Vanja A

Federer: Đoković nanio više bola nego Nadal

Vanja A

Ostavite komentar