20. Januara 2021.

Tumbaković: Ne prihvatam krivicu, kajem se zbog CG

Big Portal

„Prvi put se pojavljujem, dugo sam u poslu i mislim da je bolje da sačekam neko vreme i analiziram sve što je urađeno u godinu i po dana, i da onda iznesem svoj stav po pitanju onog što je urađeno. U poslu sam 30 godina, posle tri ili četiri godine je bilo pitanja da mogu postati selektor. Ja sam 25 godina bio kandidat, postao sam kad se najmanje očekivalo, posle Crne Gore. Nije to bila nagrada, moja reakcija je bila spontana i logična, da li je bila ispravna, pokazaće vreme. Mislim da nije bila ispravna, sa ljudima u Crnoj Gori sam imao sjajnu saradnju, to je bio mini doživljaj i lepa situacija svaki put kad dođem, a krivo mi je što se to desilo. Imao sam super konekciju sa Savićevićem i ostalima, mislim da je to bilo jedno razočarenje kod njih. Cela njihova predstava o meni kao čoveku i stručnjaku bila je drugačija. Ali ja se vraćam u državu svoju i grad, to je bilo spontano. Bilo je to opredeljenje ljudi da nastavim ono što je počeo Krstajić, da eventualno definišemo cilj i odemo na EP posle 20 godina. Sve se meri kroz krajnji cilj, ako to nisi uspeo, onda si neuspešan. Ja ne gledam tako, za sve je potrebno vreme. Turbulentnih godinu i po dana, interesantno je vreme kao faktor. Pandemija je poremetila termine, u poslednjih 10 meseci nisam video nijednog igrača, nisam imao konekciju osim telefonsku, nisam mogao da putujem da ih pogledam, da pričamo. Ta okupljanja su stvarno malo da se uradi, svaki rastanak ima dimenziju bola, i ovaj ima to. Nisam razočaran, ponosan sam na sve što sam uradio. Štab je profi pristupio radu, ali se radilo na temeljnom procesu koji traži vreme. To je trebalo da prepoznaju”, rekao je Tumbaković.

On je istakao da nije zadovoljan kako je na kraju sve ispalo.

“Nije prepoznata moja ideja, moj rad, ali ljudski smo se razišli. Ali i dalje mislim, da moramo da razmišljamo pozitivno i stručno i avangardno šta treba da se desi. Za razliku od mojih starijih kolega i koji su upali u mrežu provokativnih pitanja, ja ću pričati samo šta treba da se radi i organizuje. Dežurni treneri uvek komentarišu neuspeh i pričaju isto. Veliku pomoć u stvaranju rezultata imaju mediji, iako znam da niko ne može da nas hvali ako izgubimo od Škota, a pre toga si igrao protiv Norveške fantastično”.

Naveo je Tumbaković da je “dežurni krivac”.

“Nismo to prevazišli u tranziciji, uvek se krivac traži u trenerima, ja sam to prevazišao i to mene ne zanima. Ja nisam krivac, suštinski to mislim. Normalno je da trener preuzima odgovornost, on je dežurni krivac. Ja nisam ni počeo sa tim ciklusom takmičenja, samo sam nastavio. Nemam taj problem da to prihvatim, imam ideju da saopštim šta je napravljeno, i to sam sada hteo, ponosan sam na to što je napravljeno. Sposobnosti polivalentnih igrača možemo sada koristiti u raznim sistemima igre. Sama ideja je trebalo da se prepozna i da se to nastavi. Biće dobro da novi selektor to prepozna i ako bude pratio šta smo detaljno dali izvršnom odboru, na 150 strana, to je detaljno analizirano šta je dobro i nije. Selektoru će biti lakše ako prepozna ideju. Mislim da već kasnimo, vreme je mnogo bitno u realizaciji ideja za novog selektora, da bi se ostvario rezultat“.

Nemanja Matić se nedavno oprostio od reprezentacije Srbije posle čega je rekao da bi predsednik Srbije Aleksnadar Vučić trebalo da se pozabavi dešavanjima u fudbalu.

“Mislim da uloga predsednika treba da bude samo da prati sve to. To treba da rešavamo mi na nivou struke i njemu da prezentiramo. Kad neko napiše strategiju, onda može da dođe do predsednika i kaže, ovo je naša strategija za narednih 20 godina. Ovako hoćemo od kadrova i infrastrukture… Prošao sam ceo svet, u poslednje vreme sam u regionu igrao, Rumunija, Mađarska… Te zemlje su bile neki naš nivo, ne govorim o fudbalskom, već drugom momentu. Fasciniran sam šta su napravili Mađari, 26 stadiona imaju. Mi nemamo stadion kakav dolikuje po propisima FIFA i UEFA. Mi smo se ovde hvalili u vreme Toleta Karadžića kad dobijemo reflektore, sada smo se hvalili sređivanjem terena, ali ovo je 21. vek i to treba da bude normalno”, zaključio je Tumbaković.

Sport klub

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare