26. Juna 2019.

TUGA Otac i kćerkica utopili se zagrljeni dok su prelazili granicu sa Amerikom

Big Portal

Crna stvarnost imigracione krize na američkoj južnoj granici uhvaćena je fotografijom, na kojoj se vide beživotna tijela jednog oca iz Salvadora i njegove kćerkice, koji su se utopili dok su pokušavali da pređu rijku Rio Grande i uđu u Teksas.

Fotografija je nastala u ponedjeljak, a na njoj se vide kako tijela Oskara Alberta Martinesa Ramiresa (26) i njegove dvogodišnje kćerkice Valerije leže u vodi okrenuta licem na dole.

Ruka djevojčice je i dalje obmotana oko očevog vrata, što ukazuje da se držala za njega u posljednjim trenucima. Tijela su otkrivena na obali rijeke kod Matamorosa u Meksiku, prekoputa Braunsvila u Teksasu, svega kilometar od međunarodnog mosta.

https://twitter.com/ShaneGoldmacher/status/1143615945119846400

Ramires je stigao u Matamoros u nedjelju, nadajući se da će dobiti azil u SAD sa svojom ženom Vanesom i njihovom kćerkom. Ali, kad je shvatio da mogu proći nedjelje prije nego što uopšte počne proces dobijanja azila, on je odlučio da prepliva rijeku.

Novinarka “La Žornade”, koja je čula svjedočenje Ramiresove supruge, rekla je da je on prvo prešao rijeku sa kćerkom i ostavio je na američkoj strani. Onda se vratio po ženu, ali je djevojčica ušla u vodu za njim. Vratio se da je spasi i struja ih je oboje povukla.

Ova slika pokazuje sa koliko se opasnosti suočavaju centralnoamerički imigranti koji pokušavaju da u SAD pronađu bolji život. Meksički mediji uporedili su ovu fotografiju sa salikom iz 2015, kad se trogodišnji Sirijac Alan Kurdi utopia kod grčkog ostrva Kos.

(The Guardian, Blic)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
racic
racic
4 godine prije

E moj Boze kakav si ti majmun…
Sve ti to gledas i sve dopustas…
A na drugoj strani te iste fotografije
pohlepna nemoralna svjetska kvazi elita
sere u zlatne toalet solje…
E moj Boze, zar smo mi svi zaista po Tvome liku napravljeni ???
A mi smo bagra… Boze…