11. Jula 2022.

Tržište u padu? Kina ima rješenje

Big Portal

Najveće svetsko tržište automobila je poslednjih meseci teško pogođeno strogim merama zatvaranja u Šangaju i drugim delovima zemlje kako bi se suzbilo širenje varijante koronavirusa omikron, podseća Reuters.

Kako bi podržao potražnju, Peking je već u junu prepolovio, na pet posto, porez na kupovinu automobila čiji motori imaju zapreminu do dva litra, a cena im ne premašuje 300.000 juana (45.000 dolara).

Ministarstvo finansija je potvrdilo i da bi moglo da odustane od uvođenja poreza na kupovinu određenih kategorija potpuno i delimično električnih automobila u idućoj godini. Njihovi vlasnici ga ne plaćaju od 2014. godine.

Prepolovljeni porez je pomogao tržištu da se oporavi, što se ogleda u skoku prodaje putničkih automobila u junu za 22 posto u odnosu na prošlu godinu, na 1,9 miliona, pokazuju preliminarni podaci udruženja automobilske industrije.

Prodaja električnih vozila je prošlog meseca tako više nego udvostručena, dostigavši 546.000 vozila, što je gotovo 30 posto ukupno prodatih vozila. Prodaja tržišnog lidera BYD Co Ltd se više nego utrostručila, na 134.000 automobila.

U saopštenju ministarstva trgovine se ne pominje produženje programa subvencija za ono što Kina naziva vozilima s pogonom na nove izvore energije. Tom programu se pripisuju zasluge za snažno podsticanje rasta sektora, primećuje Reuters koji je u maju pisao da vlada razgovara s proizvođačima automobila o produženju programa subvencija.

Ministarstvo je takođe saopštilo da će podsticati zamenu starijih vozila novima, povećati kreditnu podršku za kupovinu automobila i ukloniti prepreke u prodaji polovnih automobila.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare