Trump posjeduje udio u proizvođaču lijeka za koji tvrdi da je uspješan u liječenju korone - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Trump posjeduje udio u proizvođaču lijeka za koji tvrdi da je uspješan u liječenju korone

Američki predsjednik Donald Trump posjeduje udio u kompaniji koja proizvodi hidroksiklorokin, antimalarik kojeg Trump neprestano promoviše kao uspješan lijek protiv koronavirusa iako stručnjaci govore kako za to nema dokaza, prenosi Jutarnji list.

Kako piše New York Times, Trump „posjeduje mali finansijski udio“ u Sanofiju, francuskoj farmaceutskoj kompaniji koja proizvodi Plaquenil, što je brend hidroksiklorokina. Usto, među najvećim dioničarima Sanofija nalazi se i finansijska kompanija koju vodi veliki donator republikanaca Ken Fisher, a Trumpove tri porodične fondacije sve su investirale u kompaniju čiji je najveći dioničar upravo Sanofi, iznio je NY Times i dodao kako je s tim proizvođačem lijekova povezan i Wilbur Ross, američki ministar trgovine.

Tu je povezanost popularni američki medij počeo da istražuje zbog pretjerane Trumpove angažovanosti u promociji lijeka protiv malarije uprkos brojnim opovrgavanjem stručnjaka da isti lijek pomaže i u liječenju protiv koronavirusa.

Zapravo su, piše Huffington Post, brojne Trumpove pristalice bez ikakvog medicinskog znanja podržali njegovo neprestano urgiranje doktorima da koriste antimalarik za liječenje pacijenata zaraženih Covidom-19, a među njima su i Rudy Giuliani, Trumpov advokat, te Sean Hannity, voditelj Fox Newsa.

– Ovo je novi virus i ne bi smjeli promovisati ni jedan lijek za koji nije dokazano da je uspješan u njegovom liječenju jer bi inače mogli ubiti ljude – upozorila je Patrice Harris, predsjednica Američke medicinske asocijacije.

Izvor: bankar

Danas objavljeno

Poznato više detalja o predstojećoj Redmi Note 11 seriji telefona

Vanja A

Google Search za mobilne uređaje dobija neprekidno skrolovanje za rezultate pretrage

Vanja A

TSMC sprema poboljšanu 3nm proizvodnju čipova za drugu polovinu 2023. godine

Vanja A

Ostavite komentar