“TRUJU NAS TONE OPASNOG OTPADA” Sve veći broj ekoloških katastrofa u BiH, niko ništa ne preduzima - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“TRUJU NAS TONE OPASNOG OTPADA” Sve veći broj ekoloških katastrofa u BiH, niko ništa ne preduzima

Velika mrlja na Vrbasu, kancerogeno ulje usred Banjaluke, deponija medicinskog otpada u blizini Mrkonjić-Grada, plutajući otpad na Drini kod Višegrada i na Limu kod Rudog… Ovo su samo neke od velikih ekoloških katastrofa koje su posljednjih mjeseci pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Borislav Janković, lider Ekološkog pokreta “Zlenkovac”, upozorava na ozbiljne posljedice po zdravlje stanovništva.

– Naše udruženje objavilo je da se dvije tone ilegalno odloženog medicinskog otpada nalaze na području Sanskog Mosta i Mrkonjić-Grada i da predstavlja tempiranu bombu za izbijanje zaraza i zagađenje životne sredine. Još ništa nije urađeno da se to ukloni, a upotrebljene šprice, pune ampule praškom, tablete, nalaze se dva kilometra vazdušne linije do izvora rijeke Sane i 200 metara vazdušne linije od prvih naseljenih kuća u selu Jasenovi Potoci. Inspekcija je lopticu prebacila na opštinu – kaže Janković.

Ključni je, kaže, problem što oni koji treba da se bave zaštitom životne sredine u BiH ne čine ništa.

– Strašno je da do sada nije angažovan stručnjak koji će izmjeriti radijaciju, konkretno kada je riječ o medicinskom otpadu. On sigurno podzemnim putem utiče na izvore rijeke Sane, koja je tu blizu. Sigurno je da se trujemo od toga – kaže Janković.

Kancerogeni piralen
I dio zemljišta u Poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci zagađen je veoma opasnim i kancerogenim uljem piralen i drugim teškim metalima, potvrdili su rezultati analize zemljišta koju je uradio Institut za zaštitu i ekologiju RS. Za uklanjanje i uništavanje ovog ulja potrebno je na stotine hiljada maraka. Riječ je o veoma opasnom ulju koje može ozbiljno ugroziti živote i zdravlje ljudi ako dođu u kontakt s njim.

– Neki ga stavljaju u isti rang s radioaktivnim materijama. To ulje se ne može prirodno razgraditi. Ako uđe u zemljište, ono tu ostaje – rekao je Petar Gvero, šef Katedre za termotehniku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

U Mrkonjić – Gradu komunalna policija nije kaznila nikoga. Zna se ko je napravio nove deponije. Eventualno intervenišu gdje je nešto lako uraditi i to je to, kaže Janković.

(Avaz)

Danas objavljeno

Pojačane mjere povodom dolaska delegacije Srbije u Banjaluku

M.

Indonezija izgubila podmornicu kod Balija, traži pomoć Singapura i Australije

M.

Ništa od sastanka u Briselu: Vučić stiže 26. aprila, Kurti dva dana kasnije

M.

Ostavite komentar